Шта Вилијам Бернс ради на Балкану?

РТ Балкан
Шта Вилијам Бернс ради на Балкану?

БЕОГРАД - "ЦИА, снајка, ЦИА" – ова реплика из култне драме с пуним правом може да се цитира ових дана у Србији. Упркос много већим проблемима које Америка тренутно има у свијету, шеф ЦИА упутио се на Балкан. Зашто?

У тренутку када у свијету постоји више горућих проблема за Вашингтон, од Блиског истока, Украјине и Кине, директор Централне обавјештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс дошао је најприје у Сарајево, па у Београд.

Бернс, којег још називају и "државним секретаром из сјенке", има више дипломатског искуства, чак 33 године, од актуелног државног секретара Ентонија Блинкена.

Бајден га је, као човјека од повјерења, послао у Москву у јесен 2021. да разговара с Путином, а отпутовао је и у Кабул да разговара са вођама талибана након преузимања главног града Авганистана тражећи да сарадници ЦИА буду заштићени.

Због свега наведеног поставља се питање зашто Бернс баш сада долази у Београд и зашто је у посјету морао да дође лично?

Охрабрење за Сарајево, а пријетње за Београд

Ова посјета је изненадна и чудна, оцијењује некадашњи официр контраобавјештајне службе Љубан Каран и напомиње да то није добар знак.

- Бернс је у Сарајево дошао да Бошњацима пружи подршку и дâ им инструкције, а у Београд долази са опоменама и пријетњама, каже Каран.

Упозорава да долазак Бернса представља пријетњу по Србију и Србе, имајући у виду отворену наклоност САД бошњачком дијелу БиХ.

- Бернс се у Сарајеву састао са бошњачким представницима, као и шефом Обавјештајно сигурносне агенције (ОСА). Та агенција, умјесто да штити безбједност припадника свих народа у БиХ, дјелује искључиво као бошњачка безбједносна обавјештајна агенција. Чак је интензивно прислушкивала српске новинаре и лидере у Републици Српској, истиче Каран.

Већ деценијама чине све да пониште надлежности Републике Српске које јој припадају по Дејтонском споразуму, а како је Србија један од гараната тог споразума, њену улогу желе да сведу само на једног потписника који не би требало да се мијеша у ситуацију у БиХ, наводи Каран.

Каран упозорава да све више јачају фактори на Балкану које подржава САД, а који су у акционим нападима на Србију, попут Хрватске, приштинске паравојске, албанске војске и слично.

- То што се догодило да нас двије свјетске силе, Кина и Русија, упозоре да иза немира у Србији стоје САД и организације које зову 'мала ЦИА' је веома озбиљно. Када се на такво упозорење одлучила Кина, која је иначе затворена што се тиче обавјештајног рада, онда то значи да се упалила црвена лампица и да нам пријети опасност, каже Каран.

Не очекује се ништа добро

Оно што Бернс покушава да уради може бити извиђање пред некакве нереде, па и оружане сукобе од којих сви зазиремо, упозорава Каран.

- Ова посјета Београду неће ништа добро донијети. Вјероватно ће то бити савјети и упозорење, а све на ивици пријетњи и уцјена, каже Каран.

Долазак шефа ЦИА не може да донесе ништа добро, већ само подстрек деструкцији на Балкану и припрему онога што ће се догодити врло брзо када се све са Украјином заврши, а то је тражење новог жаришта, оцијењује адвокат Горан Петронијевић за РТ Балкан.

- Долазак Бернса по мом мишљењу везан је искључиво за то да се охрабре оне снаге које дјелују деструктивно на државу, народ и нацију. Долазак је значајан и због везе ЦИА са терористичким огранцима ИСИС-а који су врло активни на Косову, Санџаку и Босни, мислим да је то усмјерено на њихово активирање. Зато се не бих изненадио да се ускоро деси неки терористички акт, упозорава Петронијевић.

- Њихова стратегија тобож смиривања ситуације и преговора по питању Израела и Палестине и Украјине и Русије само је врста криптоваријанте гдје сопствену активност пребацују на неког другог, појашњава Петронијевић.

Незавршена посла ЦИА на Балкану

ЦИА је директно умијешана у посљедњу рунду изазивања нестабилности тако што толерише покушаје Аљбина Куртија да заокружи окупацију цијелог Косова и Метохије, али и охрабривање радикалних исламиста у БиХ и Србији да се опет активирају, каже политиколог Александар Павић.

- То су већ радили са Исламском државом на Блиском истоку, а у сличне сврхе користе и вехабисте. Сада ће јавно да се представе као миротворци, забринути за нестабилност, а заправо управљају свим тим процесима, упозорава наш саговорник.

Додаје да западна дубока држава, чији је камен темељац ЦИА, све вријеме говори да имају незавршена посла на Балкану, а то је да Срби нису интегрисани у евро-атлантске структуре.

Напомиње да је ЦИА умијешана у дестабилизацију нашег простора још од почетка југословенске кризе почетком 90-их година, те да су зато су врло непосредно заинтересовани да се регион расцепка, а потом да се ти дијелови један по један интегришу у НАТО.

- Крајњи циљ је да заврше незавршене послове, а то је да истисну сваки утицај Кине и Русије на овом простору и да ставе до знања ко је газда, каже Павић.

Павић поставља питање зашто се шеф ЦИА састаје са политичким представницима кад то није његов посао, па оцењује да је у питању демонстрација силе.

- Долазе да на посредан начин дају до знања шта све може да се деси, понашаће се као да је све у нашим рукама, а заправо је у њиховим и нож и погача. Постоји само једна страна која је у стању да овде изазове хаос. Ни Руси ни Кинези нити изазивају нити могу да спријече хаос, то може да уради само ЦИА, закључује Павић, пише РТ Балкан.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана