Шта у ствари заговара Бакир Изетбеговић: Грађанска фасада за исламску државу

Александар Стојановић
Шта у ствари заговара Бакир Изетбеговић: Грађанска фасада за исламску државу

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Приче о грађанском концепту БиХ, о којима све чешће говоре бошњачки лидери, пут су ка остварењу идеје Алије Изетбеговића, о чему свједоче и недавне изјаве предсједника СДА Бакира Изетбеговића и поруке послате са званичног састанка у Ријаду министарке иностраних послова Бисере Турковић и генералног секретара Свјетске муслиманске лиге.

Како је званично саопштено на сајту Министарства, Турковићева је разговарала са генералним секретаром Свјетске муслиманске лиге Мухамедом бин Абдул Карим Ал-Исаом о важности међурелигијског дијалога, а као посебна је наглашена “важност Сребренице, која има посебну симболику, али и која заслужује сваку врсту подршке”.

Иако је у Саудијској Арабији била у званичној посјети, Турковићева није пропустила прилику да би разговарала о стварима важним само за једну страну па остаје нејасно о каквом међурелигијском дијалогу је било ријечи, ако се узме у обзир да је разговарала у име Бошњака, односно муслимана са представником организације која представља искључиво муслимане.

Истог дана њен партијски шеф Бакир Изетбеговић на сесији Асоцијације независних интелектуалаца “Круг 99” говорио је о томе како је “неопходно превазићи разлике у пробосанском блоку у РС и на нивоу БиХ”.

- Пробосанске странке имају 60 одсто у представничком дому Парламента БиХ и та се снага мора “прелити” у домове народа и институције. Овакво смо сви збијени у 33 одсто, у некакву имагинарну бошњачку квоту од 33 одсто. Тих 33 одсто треба отићи на 60, ојачати тај мотор који вуче у правом смјеру - рекао је Изетбеговић.

Саговорници “Гласа Српске” истичу и чињеницу да Бошњаци играју двоструку игру, јер унутар БиХ у свакој прилици настоје да се додворе западним амбасадама, говорећи о опредијељености за евроатлантске интеграције, док се не одричу сарадње са радикално настројеним исламистичким организацијама.

На ово указује и извјештај Института за стратегијске студије и америчког војног колеџа, објављен у мају 2014. године, а који упозорава на опасност блискости највиших политичких представника Бошњака са Муслиманским братством и другим терористичким организацијама.

- Дакле, иако се мало говори или пише о активностима Муслиманског братства у Босни, највиши бошњачки челници, које западњаци сматрају умјереним, релативно секуларним муслиманима, у ствари су уско повезани или дубоко наклоњени тој организацији. Њихови погледи и њихови односи усмјеравају БиХ према исламизму и муслиманском свијету, а Бошњаке отуђују од босанских Срба и Хрвата, њихових суграђана - стоји у овом извјештају.

Политички аналитичар и посланик у Хрватском сабору Нино Распудић рекао је за “Глас Српске” да су приче о грађанском концепту увијек маска за интересе национализма већинског народа.

- То је она фантомска кућа која има бошњачки темељ, босанску надградњу, а грађанску фасаду. Не видим силу, а ни “милу” којом би Изетбеговић увјерио Србе и Хрвате да је такво уређење боље - рекао је Распудић.

Коментаришући блиске везе истакнутих лидера СДА са исламским и исламистичким организацијама, Распудић истиче да ту треба бити опрезан.

- Они такве односе имају још од деведесетих година. Ако је интерес челника СДА у његовању тих односа политичка и финансијска подршка, оно што брине су интереси друге стране у том процесу. Како они виде БиХ и улогу својих локалних пријатеља у њој - упитао је Распудић.

Опасност

Стручњак за безбједност Радислав Јовичић рекао је за “Глас Српске” да блиске везе СДА и исламистичких организација сежу у седамдесете године прошлог вијека.

- Идеја наводног грађанског концепта је опасна, јер она води у исламизацију. И она је опасна за Бошњаке, јер је већина њих одрасла на западним вриједностима, а сада би се све промијенило. То би нужно водило у пропаст БиХ - рекао је Јовичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана