Шта у мањим странкама владајуће коалиције кажу о формирању већине у Бањалуци

Маријана Миљић Бјеловук
Шта у мањим странкама владајуће коалиције кажу о формирању већине у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Странке које су на протеклим локалним изборима освојиле по два мандата (изузев НФ-а) у бањалучкој градској Скупштини о формирању скупштинске већине прво ће разговарати са СНСД-ом, од чијих челника ће тражити да одговоре на све недоумице које су имали у протеклом четворогодишњем периоду, али и да анализирају све што је стављено на папир у оквиру потписаних споразума.

Од укупно 31 мандата, СНСД је у Скупштини града освојио 11, док је други по реду ПДП са седам мандата. СП, УС, ДЕМОС, СПС и Народни фронт освојили су по два, док је Независном покрету “Својим путем”, Листи за правду и ред, и независном кандидату националне мањине припао по један мандат.

Извршни секретар СП-а Никола Вукчевић, који је и освојио мандат у Скупштини града Бањалука, наводи да је прва адреса за разговор њихов, како је навео, традиционални партнер СНСД.

- У ком правцу ће се то све развијати, тешко је сада рећи - казао је “Гласу” Вукчевић.

Лидер УС-а Ненад Стевандић наводи да постоји коалициони споразум те да ће на основу њега разговарати са  коалицијом на републичком нивоу.

- Разговараћемо на основи уважавања те анализирати све претходне споразуме у граду Бањалуци како бисмо могли да идемо даље. Настављамо своју политику без блокада, тако да Бањалука не смије бити град ровова и ријалитија. Интерес грађана мора бити изнад наших појединачних и партијских интереса -  казао је он “Гласу Српске”.

Сличног става је и предсједник Градског одбора ДЕМОС-а Боран Босанчић који наводи да ће након потврђивања резултата кренути и преговори о формирању скупштинске већине.

- Биће занимљиво. Видјећемо. Разговараћемо прво са Градским одбором СНСД-а, с тим да имамо примједбе на њихов рад, били су некоректни према нама. Те примједбе се односе на смјену наших кадрова, прије свега у “Деп-оту”, уцјењивање одређених људи у “Аутопутевима” и њихово превођење у СНСД, а што им на крају није нешто посебно утицало на изборни резултат  - казао је “Гласу” Босанчић који је такође освојио мандат у Скупштини града Бањалука.

С обзиром на то да је, како је нагласио, СНСД њихов традиционални коалициони партнер, прво ће са њим преговарати о формирању скупштинске већине у Бањалуци. Лидер СПС-а Горан Селак, чија је странка такође освојила два мандата у локалном парламенту, наводи да ће и они прво закуцати на врата СНСД-а, чијег су и кандидата за градоначелника Бањалуке подржали на одржаним изборима.

- Настављамо да пратимо тај правац па ћемо на разговоре код њих - поручио је Селак који ће такође бити одборник у Скупштини града Бањалука.

На разговоре код СНСД-а неће представници Народног фронта, који су такође освојили два мандата у Скупштини града Бањалука, али ни Листе за правду и ред као ни предсједник Независног покрета “Својим путем” Игор Радојичић који је рекао да је Бањалука одабрала да настави наредне четири године с истим односом снага, на једној страни стари градоначелник, а на другој скупштинска већина.

- Ми настављамо својим путем. Бићемо глас разума и рационалног наступања, колика год подршка стајала иза тога. Не припадамо и даље ниједном од два супротстављена блока у Скупштини града - казао је Радојичић.

Будући састав Скупштине града Бањалука

СНСД 11
ПДП 7
УС 2
СП 2
Демос 2
СПС 2
Народни фронт 2
Независни покрет “Својим путем” 1
Листа за правду и ред 1
Националне мањине 1

Станивуковић: Покушаћемо 

Реизабрани градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић (ПДП)  рекао је да ће покушати да направи скупштинску већину која ће омогућити да Бањалука иде напријед, те да ће у вези с тим питањем позвати све политичке представнике и отворити разговоре.

- Наш приоритет је скупштинска већина без СНСД-а - рекао је Станивуковић почетком седмице те се осврнуо на чињеницу да у овом тренутку СНСД има више освојених мандата, али да је његово да позове и види ко је спреман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана