Шта су откриле посљедње афере “Зилџић” и “Прислушкивање”: ОБА у рукама отуђених центара моћи

Вељко Зељковић
Шта су откриле посљедње афере “Зилџић” и “Прислушкивање”: ОБА у рукама отуђених центара моћи

САРАЈЕВО - Бивша бошњачка тајна служба АИД, чији је рад у неком протеклом периоду био повезан са разним аферама, пустила је дубоке коријене у Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА), претворивши ово тијело у моћно парадржавно и опасно оружје одређених бошњачких елита.

Указује на ово извор “Гласа Српске”, некадашњи припадник Државне безбједности, али и поратних обавјештајних агенција на овим просторима, коментаришући случај Салке Зилџића, федералног посланика СДА, код ког је прије неколико дана приликом рутинске граничне контроле прво пронађен пиштољ, а онда и службена легитимација ОБА, која је изазвала и највећу пажњу.

Челници СДА о свему ћуте, бивши директор ове агенције Осман Мехмедагић Осмица негира да му је издао ову легитимацију, из парламентарне комисије за надзор над радом ОБА најављују истрагу, а из Тужилаштва БиХ да ће провјерити наводе о “злоупотреби капацитета ОБА”.

Извор “Гласа” каже како ова афера открива колико је ова агенција постала отуђени центар моћи, под контролом бивших кадрова АИД, који су ОБА претворили у моћно парадржавно тијело.

- Присјетимо се само случаја од прије двадесет година односно покушаја државног удара и прислушкивања иза ког је стајао тадашњи АИД, ког је тада контролисала СДА. Случај “Зилџић”, али и афера у вези са прислушкивањем, о коме је недавно говорио министар Елмедин Конаковић, говори нам да су те старе структуре АИД метастазирале унутар ОБА, претворивши ову агенцију, могу то слободно рећи, у једно отуђено и парадржавно тијело. Када људи виде да их нико не контролише онда је условно речено нормално да имамо овакве ситуације и афере. Потпуна је анархија у том систему - поручује наш извор који је желио остати анониман. 

Како каже, када би било политичке воље да се загребе дубље отворила би се Пандорина кутија и на површину би испливало много тога. Сматра и да су поменути случајеви само резултат и посљедица једног хаотичног стања које траје већ 30 и више година, од када је систем безбједности урушен у читавом региону и претворен у моћни алат за обрачун са непожељним, за прислушкивање и сличне нелегалне радње, које одређеним политичким круговима и криминалним центрима моћи треба да обезбиједе моћ.

- У агенцији годинама нема професионалаца. Сви су они некако са штапа и канапа. Да смо нормална земља Осман Мехмедагић никада не би могао бити директор ОБА. Али иза њега је тада стала моћна СДА која га је чувала на тој позицији из већ наведених разлога. Присјетимо се, бранила га је до посљедњег даха. И то нам говори много тога - наводи наш извор.

Према његовим ријечима, иако су у протеклом периоду спроведене разне реформе, случај “Зилџић” илуструје да систем надзора и даље не постоји у пракси, како онај унутрашњи тако и спољни. Како је рекао некадашња служба Државне безбједности давала је сличне легитимације, али су оне издаване уз строгу контролу.

- Звали смо их “трзалицама”. Тачно се знало коме и због чега се дају. Ако би којим случајем то било и лице из криминалног миљеа то је рађено, јер је оно заузврат требало да обави неки посао за ову службу, оперативно или обавјештајно. Било је то увијек из неких “оправданих” разлога. Када је у питању случај “Зилџић” тешко је рећи који су мотиви. Вјерујем да таквих случајева има још. Али не знам шта ће Зилџићу и њему сличнима у данашње вријеме службена легитимација ОБА. Поред тога, апсурдно је да такво једно лице, спорне биографије, буде на тако високој позицији у једној партији, а онда и да добија такав документ. Одговорним сматрам контролне органе и саме политичаре који су дозволили да са ОБА деценијама управљају људи сумњивог морала и одређени парадржавни центри моћи - поручио је наш извор, додајући како је убијеђен да ће читав овај случај, баш као и многи претходни, бити заташкан и архивиран.

Прислушкивање

Министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић недавно је истакао како има сазнања да је у БиХ вршено нелегално прислушкивање више од 100 политичара, новинара и других личности из јавног и политичког живота. Навео је да постоји документ у ком је заведено више од 500 процеса стављања под надзор одређених особа, гдје за више од 100 предмета нема трага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана