Шта Српска може очекивати од повратка једног од кључних твораца Дејтонског споразума

Вељко Зељковић
Шта Српска може очекивати од повратка једног од кључних твораца Дејтонског споразума

БАЊАЛУКА - САД се очигледно жури да што прије, а поготово због актуелних дешавања у свијету заврше пројекте које су започеле деведесетих година и међународно их “легализују” на просторима Балкана, чим на ове просторе шаљу и човјека који представља “тешку артиљерију” у америчкој дипломатији.

Каже ово за “Глас Српске” бивши дипломата Владислав Јовановић коментаришући одлуку вашингтонске администрације да “екипу на Балкану” појача још једним искусним и прекаљеним дипломатом Џејмсом О'Брајеном који више него добро познаје ове просторе.

Он је почетком овог мјесеца и званично ступио на дужност помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања, чиме постаје и надређени изасланику САД за западни Балкан Габријелу Ескобару, а у његовој политичкој биографији уписани су и Дејтон, али и преговори у Рамбујеу. Ријеч је о човјеку који је био и савјетник америчке државне секретарке Медлин Олбрајт, а његов задатак, како сматра Јовановић, биће да својим ауторитетом допринесе да Бајденова администрација заокружи онај дио циљева које је зацртала за Балкан.

Према мишљењу Јовановића, то се прије свега односи на питање Косова, да се Београд натјера да призна независност ове самопроглашене државе, а онда и на утапање Српске у унитарну БиХ.

- Богови силе желе завршити пројекте из деведесетих. Због тога и шаљу тешку артиљерију. Али та артиљерија није више толико моћна као некада, јер је помало зарђала, а и ситуација у свету је далеко другачија од оне пре 20 или 30 година. Та и таква спољна политика Вашингтона је у последње време огољена и демаскирана и зато не верујем да враћање људи из прошлости у садашњост може донети неке резултате - сматра Јовановић.

Како каже, Београд, али и Бањалука у наредним седмицама и мјесецима треба да очекују нову рунду притисака, јер је О'Брајен вјероватно добио јасне директиве. Када је у питању БиХ, односно Република Српска, то је да се настави са тихом ревизијом Дејтонског мировног споразума, што подразумијева даље слабљење унутрашњег суверенитета.

- То су циљеви НАТО-а, али и ЕУ. Они то више и не крију. Због тога је и отворена та прича о имовини ентитета. Због тога је ту и Кристијан Шмит, да се надлежности из ентитета пренесу на центар, а онда и да БиХ уђе у НАТО. У тим околностима власти Српске морају да наставе у истрајавању доследног поштовања потписаних међународних уговора. Нема друге. Дејтон не сме бити распакован, мора остати недодирљив. Он у Српској треба да буде попут свете краве. Сви они који су газили по међународном праву мораће због тога једног дана одговарати. Знају то и они, те зато применом меке силе желе “легализовати” своје незаконитости. Тај задатак сада има О'Брајен - наводи Јовановић.    

Додаје и да, иако смо свједоци да је међународно право изгубило на смислу, због свих дешавања у свијету и Србија и Српска треба да инсистирају на њему и да чекају нека боља времена, када закон силе више неће важити.

Како каже, колико год га се неки одрицали, то је нешто што се не може олако прескакати. 

- Истина, има злоупотреба, али злоупотребљава се нешто што постоји. Неће то моћи довека. Верујем да је тога свесно руководство Српске које води одлучну борбу за очување оног што је потписано у Дејтону. И то је једини алат који је делотворан у борби против тих богова силе, јер је то терен на ком се они, због својих политика, и не сналазе баш најбоље. И на то стално треба указивати, посебно оним земљама које су успеле остати неподложне западном утицају и тражити подршку од њих у свим релевантним међународним институцијама - каже Јовановић.

Амерички дрим тим

Послије амбасадора Кристофера Хила, учесника у Дејтону, и шефа Центра за глобални ангажман Џејмса Рубинија, блиског сарадника Медлин Олбрајт, на ове просторе долази човјек који је повезан и са Дејтоном и са Олбрајтовом, али и са преговорима у Рамбујеу. Према ријечима бившег дипломате Владислава Јовановића, О'Брајен је учествовао у креирању готово свих историјских догађаја на Балкану. Како каже, као специјални савјетник Олбрајтове и Клинтона он је био у америчкој делегацији за вријеме преговора у Рамбујеу, додајући како се он, поред Хила и Ричарда Холбрука, сматра једним од кључних људи у стварању Дејтонског споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана