Шта се крије иза све учесталијих америчких шпијунских летова изнад БиХ

Вељко Зељковић
Шта се крије иза све учесталијих америчких шпијунских летова изнад БиХ

БЕОГРАД - Све учесталији летови америчких извиђачких авиона изнад балканских простора представљају један вид специјалног рата који се води против Србије која није чланица НАТО савеза, а има блиске везе са Русијом и Кином, са циљем прикупљања одређених обавјештајних података.

Каже ово за "Глас Српске" пензионисани пуковник Војске Србије Сретен Егерић, коментаришући јучерашњи нови случај прелета шпијунског авиона ЦЛ-650 "артемис" изнад БиХ, а који користи Ратно ваздухопловство Оружаних снага САД. Извођење ових летова изнад БиХ, али и неких других балканских и европских земаља, а уз саму границу са Србијом, према његовом мишљењу има за циљ прије свега прикупљање података о моћи противваздушне одбране Војске Србије, која је посљедњих неколико година значајно модернизована. 

- Верујем да их то интересује, гдје се они све налазе, на којим тајним локацијама, али и на којим фреквенцијама ови системи раде, посебно они руске и кинеске производње, које Војска Србије има у свом арсеналу наоружања. Подсетићу да је Србија набавила кинески противваздушни систем ФК-3. Ради се о ракетној батерији, који многи упоређују са моћним руским системом С-300. Њих је требало некако увезати и верујем да НАТО, односно САД и то сада интересује како они у пракси раде - каже Егерић, додајући да ови авиони имају технолошке могућности да летећи изнад БиХ прикупљају информација и из сусједне Србије.

ЛОВ СА ВИСИНЕ

Сматра да је у фокусу ових извиђачких летова и систем "репелент", кога је Србија успјела купити од Русије, а који је постао посебно занимљив након рата у Украјини. У питању је војно, односно електронско оружје које служи за ометање и рушење дронова и других беспилотних летјелица. Ријетке су земље које га тренутно имају поред Русије и Србије.

- Мислим да није нимало случајно то што је протеклих мјесеци било много случајева, односно безбедносних ексцеса када су у близини појединих војних објеката у Србији примећивани непознати дронови. Не би ме чудило да је то био један од начина да се испита делотворност овог система. Међутим, колико ми је познато, Војска Србије није до сада употребљавала "Репелент", бар не у пуном капацитету. Када говоримо о овом сегменту, верујем да их веома занима и на који начин Србија користи своје беспилотне летелице с којим свакако располаже - каже Егерић, додајући да ово није нимало безазлена прича, јер свако прикупљање одређених обавјештајних података у миру, углавном јесте увод у нешто више.

Да ли ће се из свега овог нешто и изродити Егерић није могао одговорити, наводећи да такве одлуке доносе политичари, а не обавјештајци и војници. Како је истакао, вјерује да је садашње руководство Србије, али и Републике Српске, свјесно свих потенцијалних опасности те да ће и даље успијевати да не стане на неку од политичких нагазних бомби које им се константно подмећу. На крају указује на још један аспект овог шпијунског трилер филма којег снимају амерички извиђачки авиони. Како је појаснио, ови авиони су опремљени тако да су у могућности да открију и на којим фреквенцијама функционишу сва средства комуникације, од војних до цивилних. Када је у питању овај други аспект, ту се прије свега мисли на шпијунирање и праћење мобилних телефона, који су, према ријечима Егерића, постали највећи непријатељ данашњег човјечанства.

- Они се врло често прате и шпијунирају. Верујем да би и то могао бити један од разлога зашто су Американци последњих неколико месеци повећали обим својих шпијунских летова изнад БиХ, уз границу са Србијом, а како би открили комуникацију између појединих високих званичника. Вероватно их највише интересују приватни, неслужбени разговори - каже Егерић.      

Додаје да ови авиони могу ефикасно извиђати и све радарске системе па и оне метеоролошке, који су углавном увезани са одбрамбеним системом. На мети су и сви радарски системи цивилног ваздухопловства, односно фреквенције на којим би се радило у неким ванредним па и ратним околностима.

ЛЕТОВИ ОКО СРБИЈЕ

Извиђачки лет авиона за прикупљање обавјештајних података и пресретање комуникација ЦЛ-650 "артемис" јуче је поново летио изнад територије БиХ. Како се могло видјети на сајту "Флајтрадар", авион је полетио око 7.30 часова из Констанце, односно базе "Михаил Когалничану".

Одатле се запутио према сјеверозападу, гдје је ушао у мађарски ваздушни простор, уз сјеверну границу ове државе и Србије, да би затим кроз хрватски ваздушни простор дошао до БиХ. Након тога наставио је да кружи на потезу Тузла - Сарајево - Мостар.

У пар наврата овај авион је летио и око сјевероисточне границе Србије - од границе тромеђе Србије, Мађарске и Румуније до Кладова. Друге руте су ишле преко БиХ, Румуније, Бугарске и КиМ. Повремено су ишли и преко простора Грчке и сусједне Хрватске, а недавно и базе Кучова у Албанији.

"Артемис" је иначе шпијунски авион задужен за праћење непријатељских комуникација. Ријеч је о авиону који је произвела технолошка фирма "Леидос" из Виргиније, а који америчка војска користи за надзор.

Први пут је употријебљен за праћење руске комуникације током рата у Украјини. Максимална висина коју може остварити је 12.000 метара, док му је домет 7.400 километара. Истиче га могућност што током свог лета може да прати већи број мета. Овај специјализовани авион је иначе опремљен најмодернијом опремом - па и моћним радаром помоћу ког се могу осматрати и пратити покретни циљеви на копну и мору.

Оправдање

Како би се добило упориште, односно оправдање за извођење ових шпијунских извиђачких летова изнад западног Балкана, поново је пласирана прича како Русија наводно планира да дестабилизује ове просторе. Ту причу недавно је поновио командант америчких снага у Европи генерал Кристофер Каволи, наводећи да НАТО и САД морају то спријечити те да ће стога бити и појачани осматрачки летови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана