Шта се крије иза најновијег става Хрватске да о Трговској гори пита и БиХ

Маријана Миљић Бјеловук
Шта се крије иза најновијег става Хрватске да о Трговској гори пита и БиХ

ЗАГРЕБ/НОВИ ГРАД - Потез Хрватске, која је јуче објавила упутства о садржају студије о утицају центра за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на Трговској гори, не представља ништа друго до формално надмудривање. Имамо довољно простора да поништимо сумануту идеју изградње нуклеарног објекта за европски радиоактивни и друге опасне отпаде у самом граничном појасу.

Рекао је то “Гласу Српске” еколошки активиста и оснивач еко-удружења “Грин тим” Марио Црнковић, након што је Министарство привреде и одрживог развоја Хрватске јуче објавило упутства о садржају студије о утицају центра за збрињавање радиоактивног отпада на Трговској гори, у којем је навело да треба узети и мишљења која су стигла из БиХ.

Нагласио је да упутство за израду студије утицаја на животну средину већ сада наговјештава да ће бити пристојног простора како за тужбу БиХ, тако и тужбе грађана.

- Сада можемо сумирати ствари и рећи да су захтјеви, односно коментари из БиХ, како институција тако еколошки оријентисаних организација добро урађени. Из тог разлога, Хрватска се паушално и површно дотакла коментара, остављајући простор за слободна тумачења оних који буду радили саму студију. Практично је на дјелу формално надмудривање. Имамо довољно простора да поништимо сумануту идеју изградње нуклеарног објекта у самом граничном појасу - поручио је Црнковић.

Забрињавајуће је, наглашава он, што дио упутства каже, да ако се утврди да пројекат може имати значајне негативне утицаје за животну средину, треба прописати мјере ублажавања утицаја.

- Због оваквих и сличних ствари морамо, чим прије, ангажовати озбиљну правну кућу која ће почети са припремама приговора, а након тога и тужби. Потребно је дати прилику квалитетним кадровима из академске заједнице да дају свој допринос овом проблему, како би што прије добили уобличену и комплетирану аргументацију - закључио је Црнковић. 

Министарство привреде и одрживог развоја Хрватске објавило је јуче упутства за израду студије о утицају центра за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на Трговској гори на околину у којем је навело да треба узети у обзир и мишљење Министарства спољне трговине и економских односа БиХ од 28. марта и 27. априла ове године. Такође, додали су да у обзир треба узети и мишљења удружења”Грин тим” из Новог Града, те сарајевских  удружења “Ресурсни архаус центар у БиХ”, “Екотим” те Фондације “Атеље” за друштвене промјене - АЦТ.

БиХ је 28. марта упутила Хрватској одговор са захтјевима и примједбама на захтјев за издавање садржаја о студији утицаја.

Из Министарства спољне трговине и економских односа тада је саопштено да су одговор сачинили чланови Правног и Експертског тима за Трговску гору, у координацији са надлежним ентитетским тијелима, са фокусом на конкретне примјере у којима Хрватска крши одредбе ЕСПО конвенције и Заједничке конвенције о безбједности збрињавања истрошеног горива и радиоактивног отпада.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране “Кршко”, као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ.

Мишљења

У упутствима о садржају студије о утицају центра за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на Трговској гори набројана су и мишљења Управног одјељења за пољопривреду, рурални развој, заштиту околине и природе Сисачко-мославачке жупаније, али и других управа у оквиру пет министарстава у Влади Хрватске.

Министарство привреде и одрживог развоја Хрватске је 24. фебруара објавило информацију о захтјеву за издавање упутства о садржају студије о утицају на околину. Заинтересована јавност могла је у року од 30 дана доставити мишљење о садржају студије прије израде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана