Шта се крије иза најновијег споразума САД и Приштине

Вељко Зељковић
Шта се крије иза најновијег споразума САД и Приштине

БЕОГРАД - Споразум о безбједносним мјерама за заштиту повјерљивих информација, који су потписали премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер, показао је још једном америчку дволичност, али и открио стварне циљеве Вашингтона - да подржи и помогне прављење такозване косовске војске на КиМ.

Каже ово за “Глас Српске” научни сарадник Института за међународну политику и привреду из Београда Александар Митић, наводећи да овај споразум, за који је Ховенијер рекао да “унапређује способност Косова да заштити свој суверенитет и територијални интегритет, кроз размјену информација са САД”, представља само још један од тих многобројних корака које САД раде у формирању илегалне и такозване војске Косова.

- Вашингтон активно ради на томе још од 2008. године и ово је само наставак тога, иако је у супротности са међународним правом, Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација, али и осталим договорима и гаранцијама које су дате Србији. Интересантно је што се то ради и мимо одлука самог НАТО-а, јер постоји један број чланица које нису признале Косово. Оне се противе и било каквом формирању јединица које би могле подсећати на војне формације. Због тога и Вашингтон, али видимо и Ховенијер, не употребљавају термин “војска”, али је јасно да су сви еуфемизми које користе само изговор за тако нешто - истакао је Митић.

Указује и на то како овај случај показује да Америка наставља са својом прљавом игром на Косову, гдје се тобоже санкционишу и критикују насилни потези Аљбина Куртија и власти у Приштини, а испод жита му се пружа безрезервна подршка за његове насилне планове, политички и полицијски терор.

- На овај начин се, такође, шаље и недвосмислена и јасна порука Београду да уколико Србија којим случајем одлучи да из неког разлога војно реагује, као што је у случају прогона српског становништва са ових простора, да САД то неће дозволити, да би то наишло на директан одговор НАТО-а, који ће заштити своје чедо - наводи Митић.

Коментаришући поруке министра одбране привремених приштинских институција Ејупа Маћедонција да ће тзв. КБС ускоро дјеловати и на простору сјевера КиМ, а које су се некако, случајно или не, појавиле паралелно са потписивањем поменутог споразума, Митић каже како Курти, а охрабрен од стране Вашингтона, на овај начин жели показати да је управо он тај који ће “ведрити и облачити” на КиМ.

- Не би требало да нас зачуди, а ни изненади, да Курти поново у блиској будућности подигне улоге, који би требало да тестирају, па можда и испровоцирају, српску реакцију, којој се он нада - поручио је Митић, додајући како је то можда и крајњи циљ обје стране, и Приштине и Вашингтона.

Опасне поруке

Према ријечима америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера потписани споразум о безбједносним мјерама за заштиту повјерљивих информација између САД и Приштине унапређује способност Косова да заштити, како је рекао, суверенитет и територијални интегритет кроз размјену информација са САД. Он је истакао и да он промовише “заједнички циљ Вашингтона и Приштине да се успјешно развију косовске безбједносне снаге у професионалне и мултиетничке снаге територијалне одбране интероперабилне са НАТО-ом.

- Споразум директно подржава наш заједнички циљ пуне интеграције Косова у евроатлантске безбједносне структуре - поручио је Ховенијер.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана