Шта подразумијева механизам "Берлин плус" који ових дана помиње Кристијан Шмит: О јачању НАТО-а у БиХ пита се ЕУ

Дарко Момић
Шта подразумијева механизам "Берлин плус" који ових дана помиње Кристијан Шмит: О јачању НАТО-а у БиХ пита се ЕУ

БАЊАЛУКА - Војна операција ЕУФОР-а Алтеа спроводи се у оквиру механизма "Берлин плус" који омогућава, уколико наступи пријетња по безбједност у БиХ, да он може да повећа своје капацитете са тренутних 600 војника, али за одлуку о томе потребна је сагласност Европске уније, односно свих њених чланица.

Генерал у пензији Драган Вуковић, који је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, каже да њемачки дипломата Кристијан Шмит није био до краја прецизан када је изјавио да, ако се ствари закомпликују, ЕУ, ЕУФОР и НАТО могу повећати своју присутност у БиХ. Вуковић каже да је Шмит формално-правно у праву, али да до практичне реализације онога што је рекао треба направити неколико корака који отежавају спровођење његових ријечи у дјело.

- За повећање броја војника НАТО-а у мисији ЕУФОР Алтеа потребна је сагласност ЕУ, јер се та мисија одвија под окриљем ЕУ. Како ствари стоје, у овом тренутку готово сигурно не би било консензуса унутар ЕУ по том питању, али с обзиром на сва досадашња искуства, треба бити и помало скептичан према свему томе, односно према томе какву одлуку може донијети Брисел - каже Вуковић.

Он додаје да ЕУФОР сваке године у оквиру мисије Алтеа спроводи вјежбу "Брзи одговор" у оквиру које у БиХ дође већи број војника НАТО-а, прецизирајући да за то није потребна посебна сагласност или одлука ЕУ.

Пензионисани генерал Војске Републике Српске Момир Зец објашњава да механизам "Берлин плус" омогућава ЕУ да у кризи допуни сопствене војне ресурсе коришћењем ресурса НАТО-а.

То значи, наставља он, да у оквиру тог механизма договореног 2003. године, ЕУ може затражити од НАТО-а да стави на располагање своја средства и капацитете за операцију коју води ЕУ.

- Таква је операција ЕУФОР Алтеа. Оно што је интересантно је да се оперативни штаб операције ЕУФОР Алтеа за БиХ налази у Врховном штабу НАТО снага у Европи недалеко од Брисела, док је командант мисије на терену у самој БиХ аустријски генерал, а разлог је то што та земља није чланица НАТО-а, већ само ЕУ - објашњава Зец.

Он додаје да је Кристијан Шмит у праву када каже да та мисија, односно НАТО може да повећа своје присуство у БиХ, истичући да о томе ипак не одлучује искључиво НАТО, већ и ЕУ.

- Када је у питању Шмитова изјава, ја бих био веома опрезан. Без обзира на то што су поједини лидери земаља ЕУ попут мађарског премијера Виктора Орбана у посљедње вријеме показали наклоност према Републици Српској, не треба бити превише сигуран да он под утицајем Њемачке данас-сутра не би дао сагласност за повећање броја припадника НАТО-а у мисији ЕУФОР Алтеа - каже Зец.

Нејединство

Војно-политички коментатор Гостимир Поповић каже да је реалније тврдити да би се унутар ЕУ прије постигао консензус о проширењу мисије ЕУФОР Алтеа, него да би нека земља ставила вето на такву одлуку. Он међутим истиче да заговорнике те идеје охрабрује нешто сасвим друго.

- Непостојање јединственог унутрашњег одговора на изазове пред којима је Република Српска представља нашу највећу слабост и најјачи адут у рукама оних који заговарају или прижељкују веће присуство НАТО-а. Другим ријечима, они који то прижељкују и који о томе говоре тренутно у Српској траже "Бориса Милошевића" (српски министар у хрватској влади) који треба да призна њихов легитимитет - каже Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана