Шта открива најновија листа најмоћнијих пасоша у свијету - гдје је БиХ

Вељко Зељковић
Foto: Архива

САРАЈЕВО - У посљедњих десет година БиХ ни за педаљ није напредовала на листи која вреднује пасоше по броју држава у које грађани могу да оду без виза, шта више пала је за једно мјесто те је и даље најгоре рангирана балканска држава.

Према Хенри паспорт индексу, који већ годинама израчунава истоимена лондонска компанија, БиХ се тренутно налази на 43. мјесту, готово раме уз раме са Албанијом, Грузијом и Молдавијом, али два мјеста иза Сјеверне Македоније и Црне Горе, девет иза Србије те чак тридесетак иза Хрватске и Словеније, које су рангиране на десетом, односно једанаестом мјесту ове листе најмоћнијих пасоша на свијету. 

Грађани БиХ без виза могу да путују у 123 земље, што је 17 мање од сусједне Србије, и 60 од некадашњих југословенских република које се данас налазе у Европској унији - Словеније и Хрватске. Испред БиХ се налазе и земље попут Венецуеле, која се налази под америчким санкцијама, Никарагве и Хондураса, али и Бугарске и Румуније, које нас дебело шију, јер њени грађани без виза могу путовати у чак 177 држава. 

Интересантно, међу земљама у које грађани БиХ и даље не могу без виза, поред разних егзотичних дестинација и малих острвских и афричких државицама, налазе се и Алжир и Бахреин, али и Азербејџан, с којим власти у ФБиХ преговарају о испоруци гаса. На овом списку, поред САД, Велике Британије, Јапана, Аустралије и Ирске, налази се и Египат, Кувајт, Мароко, Пакистан, али и Саудијска Арабија, у коју је врло често ишла бивша министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић, хвалећи се добрим односима између Сарајева и Ријада. 

С друге стране, а за разлику од БиХ, грађани Србије без виза могу путовати у Азербејџан, Египат, али и Кувајт. Слична ситуација је и у случају Хрватске. 
БиХ је иначе најбољи резултат имала 2014. када се нашла на 42. мјесту. У преводу, у посљедњих десет година - не да није направљен некакав позитивни, па ни симболични помак, напротив - вратили смо се уназад. 

Према ријечима стручњака за међународне односе и бившег дипломате Лучиана Калуже рангирање, односно вредновање пасоша на овај начин вјероватно је и најбољи показатељ како нас то виде поједине земље. 

- Уводе нам визе јер у њиховом очима нисмо препознати као стабилна земља. Све се узима у обзир, од општег стања у држави, преко безбједности, до политичке и економске климе која влада. И то један аспект ове приче. Велику одговорност за то што је БиХ и даље најгоре рангирана балканска држава по вриједности свог пасоша сноси и Министарство спољних послова, које је индиректно и оперативно задужено за вођење спољне политике. Оно је већ годинама нефункционално, јер се користи само за спровођење политичких интереса једне од три стране у БиХ. Због тога и не можемо очекивати да пасош БиХ буде цјењенији. Погледајмо ко је све био министар и шта је све радио - каже Калужа за „Глас Српске”, додајући да се углавном радило о политичарима које су на то мјесто делегирале бошњачке партије са централом у Сарајеву. 

Да би се схватила досадашња накарадна спољна политика БиХ, довољно је, како каже Калужа, као примјер анализирати четворогодишњи модус операнди бивше министарке Бисере Турковић. 

Иако је она врло често истицала и поручивала како је изградила добре односе БиХ са другим земљама, посебно оним у арапском свијету, стварност и визни режим - говоре другачије. 

- Изгледа да су ти односи били личне и интересне природе, а што се може видјети и из списка земаља које су БиХ увеле визни режим. Како то да, примјера ради, Србија има безвизни режим са Египтом или Азербејџаном, а БиХ нема?! Српска дипломатија је пуно озбиљнија, одговорнија и организованија, али и свјеснија значаја успостављања билатералних односа са што више земаља. Уосталом и недавно гласање у Уједињеним нацијама у вези са резолуцијом о Сребреници показало је то - поручио је Калужа. 
Иначе, на првом мјесту ове листе најмоћнијих пасоша у свијету - налази се Сингапур, чији грађани без виза могу у чак 195 земаља. Међу популарнијим су и пасоши Јапана, Њемачке, Француске, Италије и Шпаније, који заједно заузимају друго мјесто. Њихови грађани су привилеговани јер могу без виза да уживају у путовању на 192 дестинације. 

Слиједе Јужна Кореја, Шведска, Финска, Аустрија, Ирска, Луксембург и Холандија, које имају безвизни режим са 191 државом. Велика Британија, која је прије 10 година, тачније 2014. држала прво мјесто на овој листи, заједно са САД, тренутно се налази на четвртом мјесту, поред Новог Зеланда, Норвешке, Белгије, Данске и Швајцарске. 

У топ 10 ушла је и Словенија, заједно са Исландом, Летонијом и Словачком, док је Србија на 34. мјесту, са 140 дестинација на које се може без визе. Иако је магични број Сингапура од 195 рекордно висок, чак и за ову земљу, на другом крају ове листе такође су оборени нови негативни рекорди. Авганистанци могу да путују без виза у само 26 земаља.

БАЛКАН

Држава             Мјесто          Број земаља

Словенија             10                  184
Хрватска               11                  183
Србија                  34                  140
Црна Гора            41                   128
С. Македонија      41                   128
БиХ                      43                   123

Ко је напредовао

Уједињени Арапски Емирати су протеклих десет година највише напредовали на овој листи најмоћнијих пасоша и то за 46 мјеста. Слиједе Колумбија, Кина, Грузија, али и такозвано Косово, које је направило скок за 24 мјеста те Украјина за 23 и Перу за 17. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана