Шта НАТО планира да уради на западном Балкану: Британци би да обучавају ОС БиХ по украјинском моделу

Вељко Зељковић
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Европска унија, Велика Британија и САД треба да изврше још већи притисак на БиХ како би биле спроведене суштинске уставне реформе.

Посебне изазове у том смислу представљају политичка централизација, развијање земље изван модела конститутивних народа и смањивање права на вето укључених страна.

Истиче се ово у извјештају названом „Западни Балкан: нови безбједносни изазови на прагу НАТО”, који је сачинио енглески лорд Марк Ланкастер, иначе бивши британски министар одбране, ког је презентовао на недавно одржаној  сједници Парламентарне скупштине НАТО савеза. 

У овом извјештају се практично предлаже ограничавање постојећих овлашћења Републици Српској уз констатацију да је превазиђен постојећи модел три конститутивна народа, те да је неопходно и укидање права вета као посљедње линије одбране националних интереса народа у БиХ. 

Британски дипломата сматра и да је Република Српска главни камен спотицања БиХ на путу НАТО интеграција, али да је потребно обезбиједити неопходна средства и буџет „као средство за супротстављање опасним трендовима”, што подразумијева јачање међународних снага у БиХ, при том поздрављајући и подржавајући коришћење, како је рекао, специјалних интервентних овлашћења од стране Кристијана Шмита у посљедње двије године. 

Ланкастер наводи и да би се требало фокусирати на модернизацију, како ју је назвао - одбрамбене имовине у БиХ, уз поруку да би НАТО савезници требало да раде блиско са Оружаним снагама БиХ о питању те имовине која је већ укњижена. Истакао је и да треба помоћи да тај процес крене напријед, упркос непопустљивости Републике Српске о том питању.

ХЕГЕМОНИЈА

Сматра и да би британски пројекат обуке украјинских војника могао бити добар модел за нови НАТО програм обуке ОС БиХ, при томе додајући да би западни савезници требало да обрате посебну пажњу на сарадњу са БиХ у области сајбер безбједности како би се, како је појаснио, што боље супротставило наводним руским хибридним пријетњама.

Бивши британски министар одбране истакао је овом приликом да је ово све неопходно спровести, јер је, како је образложио, наступила нова ера стратешког надметања за НАТО алијансу, а које се одвија од Индо-Пацифика до Сахела, али и на прагу овог војног савеза, на западу Балкана. Категоричан је да се мора спријечити руски утицај, признајући при томе како он тренутно није велик као кинески, кога је назвао најопаснијим.  

- Русија има два главна циља на западном Балкану, заштита руских економских интереса и спречавање региона у евроатлантским интеграцијама. Она то постиже коришћењем економских алата. Русија контролише скоро 100 одсто увоза гаса у Србију, Црну Гору и БиХ. Али током протекле деценије Кина је постала главни играч на овим просторима, а што се спроводи кроз иницијативу „Појас и пут”. 

Ради се о кинеском глобалном програму улагања са циљем проширења економске и политичке моћи Пекинга. За Кину, развијање ближих веза са западним Балканом значи приступ европским тржиштима и утицај против Запада. 

Кинеске инвестиције у неколико лука на истоку Медитерана обезбјеђују кинеске бродарске компаније са комерцијалним чворовима који повезују Кину и Европу преко западног Балкана. Београд се такође налази на стратешки важном чворишту Кине и Европе. 

Копнено-морски експрес коридор, са циљем да једног дана повеже Будимпешту и Пиреј преко Србије - упозорио је лорд Ланкастер у свом извјештају, откривајући при томе шта то највише смета овом британском дипломати, а то је губљење моћи и хегемоније у појединим балканским земљама. 

УДАР НА ДЕЈТОН

Коментаришући овај извјештај Ланкастера и његове препоруке везане за овај регион, шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сања Вулић каже како и овај документ јасно указује ко ради на разбијању БиХ и Дејтонског мировног споразума. 

- Званичници Српске већ годинама указују на ове ствари, односно тежње појединих политичких елита, како оних домаћих бошњачких, тако и западних. И препоруке британског политичара говоре о томе да је њихов крајњи циљ стварање унитарне државе БиХ, без Срба и Српске, након чега би се она увукла у НАТО савез. И тај процес, видимо, све више се интензивира, јер тим снагама не одговара све оно што се дешава на глобалном нивоу. Када ми укажемо на те опасне намјере, које никако нису у складу са Дејтонским мировним споразумом, онда нас ти исти оптужују за сецесионизам. При томе они настављају да нас безбједносно и политички угрожавају, не бирајући средства, како би спровели своје планове, а у којима нема Срба и Српске - истакла је Вулићева за „Глас Српске”. 

ГЛИНЕНИ ГОЛУБОВИ

Када је у питању Ланкастерова препорука да се обука ОС БиХ спроведе по украјинском моделу, Вулићева поручује да Срби никада неће пристати да буду глинени голубови НАТО савеза. 

Додаје и да је све што се тренутно лоше у свијету дешава резултат неразумних политика западних политичара, који се зарад спровођења своје хегемоније иживљавају над малим народима и државама. 

- Као прво, сарадња са НАТО савезом може, али улазак у овај војни савез, односно чланство, за Српску није прихватљив, баш као једностране промјене уставног уређења БиХ. Власти у Српској ће се сигурно одупријети и овим намјерама и покушајима да нам се наметну разна неуставна рјешења и нечасне намјере, које би могле да угрозе уставну и загарантовану позицију Републике Српске - поручила је Вулићева. 

Осврћући се на то што је и у овом извјештају поменут и наводни штетни и малигни кинески и руски утицај на овим просторима, против ког се, према ријечима Ланкастера, треба одлучније борити, Вулићева каже да је интересантно да се малигним земљама прозивају све оне које желе добро Српској и залажу се за досљедну примјену Дејтонског споразума.  

- Једини који спроводе малигни утицај су западне земље и чланице НАТО савеза, што, уосталом, можемо видјети из овог извјештаја и препорука које су дате. Малигно је када желите нешто уништити, а не створити, отворити фабрику, покушавати привредно напредовати и економски сарађивати са земљама које то искрено желе - додала је Вулићева.  

ОПСТАНАК

Слично мишљење има и њен партијски колега из Представничког дома Парламента БиХ Милорад Којић, наводећи да и овај примјер указује да постоје озбиљне и нескривене намјере да се један међународни уговор, као што је Дејтонски, у потпуности разгради и деградира. 

- Питање вета је суштинско за опстанак српског народа и Републике Српске и они то врло добро знају. Зато се и залажу да буде укинуто. То није ништо друго до њихов малигни утицај на овим просторима, иза ког се, прије свега, крију настојања да се БиХ по сваку цијену увуче у НАТО, а Република Српска им у спровођењу тих намјера  смета - каже Којић за „Глас Српске” наводећи да је контрадикторно да се у НАТО-у, који је војни савез, и његовим „пратећим” институцијама говори о политичким стварима и темама, али и економским и, наводно, малигном утицају Кине и Русије.

Јачање снага КБС-а

Једна од тема овог извјештаја било је и Косово, односно Србија. Посебан акценат је стављен на косовске безбједносне снаге (КБС), које према свим међународним споразумима не би требало да постоје. Констатује се да од 2018. 

Косово повећава улагања у КБС, да су се модернизовали неодређеном количином дронова „барјактар” купљених од Турске и противтенковским ракетама „џавелин” чију је продају одобрила америчка влада. Подсјећа се и на гласање скупштине тзв. Косова из 2018. године да у наредној деценији КБС трансформише у оружане снаге „Косова”. 

Лорд Ланкастер је на крају позвао да се размотри могућност чланства тзв. Косова у НАТО програму Партнерство за мир, али и поручио како је неопходно наставити са притисцима на Србију.

Кина и Балкан 

Како се наводи у овом извјештају Марка Ланкастера, Европска унија требало би више да се економски ангажује у балканском региону како би се супротставила утицају Кине, која је на западном Балкану у периоду од 2009. до 2022. године инвестирала 32 милијарде евра, од чега највише у Србију. 

Оно што је лорду Ланкастеру посебно засметало јесте да је Кина постала највећи снабдјевач Србије оружјем и војном опремом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана