Шта кочи истрагу нестанка мале Данке?

Курир
Шта кочи истрагу нестанка мале Данке?

Случај двогодишње Данке Илић из Бора и даље није ни близу разрјешења.

Дјевојчица Данка Илић нестала је у уторак 26. марта ове године у мјесту Бањско Поље код Бора, а истрага је у међувремену утврдила да је она убијена само седам минута касније близу мјеста гдје је одлутала од мајке Иване Илић. Међутим, један од двојице главних осумњичених за убиство дјевојчице - Срђан Јанковић (50) - негирао је умијешаност у злочин у тужилаштву што је бацило ново свјетло на цијели случај који из пет разлога није ни близу разрјешења.

Поред различитих исказа осумњичених, мистерију продубљује и то што тијело дјевојчице још увијек није пронађено, очевидаца самог злочина нема, а дио урађене ДНК анализе показао је да дјететових биолошких трагова нема у аутомобилу којим је она прво, како се сумња, ударена, па је потом убачена унутра и одвезена на депонију гдје је тијело бачено. Након два дана потраге, тијело је наводно пребачено на другу локацију али до данас и даље није откривено гдје.

"За истражитеље је врло изазовно да прикупе доказе. Иако је један од ухапшених, Дејан Драгијевић, признао злочин и на саслушању у тужилаштву га детаљно описао, његов колега и други осумњичени негира све и тврди да они дјевојчицу нису ни видјели. Истрагу отежава и то што диркетних очевидаца злочина нема. Наиме, у тужилаштву је испитан 21 свједок, али нико од њих нема сазнања о томе шта се догодило Данки, јер нико од њих није видио сам чин убиства или бацања тијела", испричао је извор и додао да су свједоци у тужилаштву углавном говорили о томе гдје су и када кобног дана, али и након тога, видјели осумњичене.

Поједини су говорили о томе гдје су и у које вријеме 26. марта видјели Данку Илић. Ни на једној камери није снимљено када је она ударена.

"Наде су се полагале и у снимке са сигурносних камера, али камере су, према до сада доступним информацијама, забиљежиле кретање аутомобила у ком су били Јанковић и Драгијевић, али ни једна није снимила сам моменат ударања дјевојчице колима и њено уношење у возило, нити изношење из њега", додаје извор.

Како даље објашњава, оно што још баца вео тајне на случај јесте вјештачење биолошких трагова из аутомобила. У току је анализа длаке без корјена која је пронађена у аутомобилу.

"У Више јавно тужилаштво у Зајечару које води истагу пристигла је ДНК анализа трагова изузетих из возила којима је Данка ударена и којима је превезена до депоније, како се сумња, али није било поклапања са биолошким траговима дјевојчице. Други дио ДНК анализе још није стигао у тужилаштво и могуће је да ће међу тим траговима бити поклапања. У току је и анализа длаке без корјена која је пронађена у аутомобилу и уколико се потврди да је то Данкина влас, онда ће то бити један од значајнијих доказа за истрагу", наводи извор.

Истражитеље највише збуњује то што тијела девојчице нема. Дејан Драгијевић је признао да је Јанковић управљао возилом које је ударило Данку, али не жели да открије гдје се тијело налази.

"Иако је Драгијевић признао да је Јанковић службеним колима ЈКП “Водовод”, гдје су обојица радила, ударио Данку на путу у Бањском пољу, а да ју је он потом унио у ауто и ставио на задње сједиште, па лично задавио, не жели да открије где је тијело бачено. Драгијевић је наводно признао и да је тијело прво бачено на депонију, а да га је потом 28. марта са својим оцем и братом премјестио на другу локацију. Доста збуњује то што је он признао све осим гдје се тијело налази", казао је извор.

Да подсјетимо, полиција је ухапсила и Драгијевићевог оца Радослава и брата Далибора због сумње да су му помогли да премјести тијело. Међутим, ни они нису рекли гдје је тијело, тврдећи да не знају. Радослав је 29. маја пуштен из притвора, док је Далибор преминуо у полицијској станици, неколико сати послије привођења, пише Курир.

Двије смрти у породици осумњиченог Драгијевића

Послије хапшења Дејана Драгијевића, догодиле су се двије смрти у његовој породици. Најприје је у полицији умро његов брат Далибор, а истрагу о том случају преузело је Више јавно тужилаштво у Нишу које утврђује да ли је преминуо насилном смрћу, односно да ли су инспектори који су га испитивали прекорачили своја овлашћења и употријебили прекомјерну силу. Само 40 дана касније, док је пила кафу у комшилуку, изненада је преминула Светлана Драгијевић, Дејанова мајка.

Шта кочи истрагу

Директних очевидаца убиства нема
Камере нису снимиле сам чин убиства
Осумњичени промијенио исказ
Тијела Данке Илић нема
Међу пристиглим ДНК анализама нема дјевојчициног трага

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана