Шта каже Европол о акцији "Транспортер"

ГС
Шта каже Европол о акцији "Транспортер"

ХАГ - Европол је објавио вијест о акцији "Транспортер" и њеној финализацији, наводећи да је та агенција подржала БиХ у идентификовању и прекиду рада велике криминалне мреже, уз напомену да је у тој операцији учествовало и Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

У објави на интернет страници Европола наводи се да је криминална мрежа била умијешана у кријумчарење дроге и оружја, прање новца и корупцију.

Истрага је започета након анализе Европола, а европска агенција истиче да су у њој учествовали и Министарство унутрашњих послова Федерације БиХ /ФБиХ/, Гранична полиција БиХ, Тужилаштво БиХ, Сектор криминалистичке полиције ФБиХ и правосудни органи Њемачке.

Европол истиче да је истрага покренута 2021. године и да је била усредсређена на активности криминалне мреже у производњи и кријумчарењу дроге на западном Балкану, у ЕУ и Јужној Америци.

У објави је наведено да су оперативном анализом комуникације добијени важни трагови за идентификовање криминалаца, уз напомену да је Европол подржао надлежне органе у БиХ у спровођењу истражних активности, просљеђујући им важна сазнања добијена уз помоћ апликација АНОМ и "Скај ЕЦЦ".

Према тексту који је објавио Европол, размјеном информација између различитих надлежних органа откривена је велика организација, која је присутна на два континента, а откривено је да је осам чланова криминалне групе на функцијама у власти на нивоу БиХ.

У операцији је ухапшено укупно 38 лица, од којих је у Њемачкој ухапшена једна особа која се сматра "изузетно вриједном метом операције", те да је заплијењено више од 300 килограма канабиса, као и некретнине и новац укупне вриједности шест милиона евра, преноси Срна.

Европол у својој објави додаје да од овог мјесеца јача сарадњу са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана