Шта је показало јавно саслушање чланова Kомисије за очување националних споменика

Срна
Шта је показало јавно саслушање чланова Kомисије за очување националних споменика

САРАЈЕВО - Предсједавајућа привремене истражна комисије Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић-Бурсаћ рекла је да је видљиво да су у случају Комисије за очување националних споменика узурпирана права и онемогућени легални процеси с циљем задржавања одређене политичке структуре и погодовања личним интересима.

-Није то ништа чудно, ријеч је о кадру који долазе из миљеа СДА, политичког Сарајева и ово је једна од институција гдје су мислили да полажу сва права - изјавила је Бурсаћева новинарима након сједнице Привремене истражне комисије за прибављање информација о раду Комисије за очување националних споменика.

На сједници су јавно саслушани чланови Комисије за очување националних споменика и размотрене информације о реализацији препорука Канцеларије за ревизију институција БиХ и закључака Дома народа достављених од Агенције за државну службу, Министарства правде у Савјету министара и Комисије за очување националних споменика.

Бурсаћева је навела да су на данашњој сједници Привремене истражне комисије изнесена мишљења Канцеларије за ревизију институција БиХ, Агенције за државну службу и Министарства правде у Савјету министара, која говоре о томе да се у Комисији за очување националних споменика врше нелегалне активности.

Члан Комисије за очување националних споменика Анђелина Ошап-Гаћановић рекла је да је увидом у рад и процесе ове комисије увидјела да је руководилац стручне службе, односно извршни функционер Комисије, одузео надлежност од чланова, те их приписао себи.

-Ограничавајући права чланова да донесу одлуке, закључке и рјешења већ их је сам доносио, а на бази тако донесених интерних аката дјеловао на додјељивању уговора о раду који су ушли и у препоруке Службе за ревизију да се хитно морају зауставити - истакла је она.

Гаћановићева је о свему упознала Канцеларију за ревизију и Министарство правде у Савјету министара, а у одговору на њене дописе истакнуто је да су у Комисији за очување националних споменика пронађене неправилности које се односе на то да је лице које нема овлашћења, доносило интерне акте и додјељивало уговоре о раду.

Нагласила је да је као члан Комисије ограничена у свом раду, јер стручна служба одбија да одговара на њене оперативне захтјеве, доставља документа и да јој даје на увид одређене материјале.

Према њеним ријечима, то је пријављено и омбудсману за људска права, који је у свом налазу навео да је нарушена хијерархија у Комисији, те да се њени интерни акти морају промијенити у року од 60 дана, како би се јасније дефинисале надлежности извршног функционера и чланова Комисије.

Током данашње сједнице утврђиване су чињенице у вези са препорукама из ревизорског извјештаја Канцеларије за ревизију институција БиХ о непокретању процедуре именовања извршног функционера у складу са одредбама Пословника о раду и Правилника о унутрашњој организацији Комисије за очување националних споменика.

Утврђиване су и чињенице у вези са ангажовањем лица по основу уговора о дјелу и уговора о привременим и повременим пословима за послове који се налазе у опису послова радних мјеста утврђених Правилником о унутрашњој организацији Комисије за очување националних споменика.

Током ове расправе члан Комисије за очување националних споменика Зоран Микулић рекао је да није сагласан са начелима на којим Канцеларија за ревизију ради, наводећи да ревизор не може давати конкретна рјешења, јер би у том случају приликом обављања ревизије, ревидирали властита рјешења, што се “може довести у везу и са сукобом интереса”.

Говорећи о непокретању процедуре за именовање извршног функционера, Микулић је навео да је овај функционер на своју позицију именован путем јавног конкурса који се, како је навео, не треба понављати у случају продужетка мандата.

Предсједавајући Комисије за очување националних споменика Фарук Капиџић појаснио је да Комисијом управља извршни функционер и његова два замјеника, те додао да је у Комисији упражњено још седам или осам радних мјеста.

Сматра и да Дом народа “оваквим сједницама покушава извршити притисак како би се расписао конкурс за именовање извршног функционера”.

Представник Канцеларије за ревизију Данијел Јозић у току јавног саслушања рекао је да је ова институција праћењем реализације ранијих препорука утврдила да није реализована најзачајнија о именовању извршног функционера.

Члан Привремене истражне комисије Дома народа Зденко Ћосић рекао је да је ова комисија трагом ревизорског извјештаја Комисије за очување националних споменика хтјела утврдити чињенице, те одбацио инсинуације да Дом народа врши притисак на чланове Комисије за очување националних споменика.

-Наша комисија нема никакве везе са вашом - нагласио је Ћосић у обраћању члановима Комисије за очување националних споменика.

Јавно саслушање са циљем прибављања информација и утврђивања чињеница о раду Комисије за очување националних споменика биће настављено и на наредној сједници Привремене истражне комисије Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана