Шта је на суђењу Додику рекла генерални секретар предсједника Српске

Танјуг
Шта је на суђењу Додику рекла генерални секретар предсједника Српске

САРАЈЕВО - У Суду БиХ у Сарајеву завршено је данашње рочиште у процесу који се води против предсједника Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Српске Милошу Лукићу због “непоштовања одлука Кристијана Шмита”, на којем је свједочила генерални секретар предсједника Српске Јелена Пајић Баштинац.  

Пајић Баштинац је у свједочењу рекла да је предсједник био дужан да потпише указе о објављивању два закона, јер би у противном одговарао према Уставу.

Она је навела да је потписивању указа претходила широка распарава у којој су учествовали представници власти у Републици Српској и представници на нивоу БиХ из Српске, правни експерти, професори међународног права који су анализирали све аспекте и предложили предсједнику да потпише указе јер институт виског представника, све и да је изабран у складу са процедурама, а није, не постоји и није инкорпориран у уставни систем Републике Српске.

Судија Сена Узуновић одредила је три рочишта у септембру -11. 18. и 25, на шта је реаговала одбрана и предсједник Додик јер сматрају да је то на штету предизборне кампање, затраживши да се одржи једно рочиште.

На сqедећем рочишту свједочиће свједок Лукићеве одбране Боран Босанчић, генерални секретар Народне скупштине Српске и биће изнесени материјални докази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана