Шта је Лавров поручио учесницима Свесрпског сабора

Танјуг
Шта је Лавров поручио учесницима Свесрпског сабора

МОСКВА - Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров упутио је писмо, у које је Танјуг имао увид, учесницима Свесрпског сабора у Београду у којем је истакао да су Срби и Руси пружали раме уз раме отпор непријатељима и освајачима и заједно градили миран живот.

-Драги српски пријатељи! Наше народе спајају вишевјековне везе, заједничке традиционалне вриједности, пријатељство провјерено временом и тешким искушењима. Руси и Срби су раме уз раме пружали отпор непријатељима и освајачима, заједно градили миран живот - навео је Лавров.

Он је додао да се "данас суочавамо са новим изазовима, удружено се супротстављајући снагама које покушавају да цијелом свијету наметну своја правила, изврну историју, усаде у свијест наше дјеце туђе и антихумане постулате".

-Јуначки српски народ је јасно показао да неће се помирити са неоколонијалним поробљавањем. Зато Запад и покушава да казни Србе, лиши их слободе, одузме њихова исконска огњишта, натјера да одустану од права на сопствено мишљење и независну политику, растави и растури - истакао је Лавров.

Додао је да је "јединство сада важније него икада" и да "је оно уписано у генетски код Срба, јасно одражено у српској симболици - у чувеној крилатици „Само слога Србина спасава“.

-Само у слози је могуће сачувати свој идентитет, умножити историјску и културну баштину коју су нам оставили преци, одбранити право да сами одређујемо националне приоритете и тежимо њиховом спровођењу, градити хармоничне и пријатељске односе са сусједима -  рекао је министар спољних послова Русије.

Лавров је навео да "Русија никада неће затворити очи пред било којом неправдом према братском српском народу, покушајима демонизације Срба, гажењем њихових законитих права".

-Заједно са другим слободарским нацијама наставићемо да градимо нови свјетски поредак - на основу равноправности, дијалога, узајамног поштовања и међусобног уважавања интереса - навео је Лавров у писму упућеном учесницима сутрашњег Свесрпског сабора у Београду.

Први свесрпски сабор почеће сутра у 9.30 Молебаном у Храму Светог Саве, а манифестацији ће присуствовати предсједник Србије Александар Вучић, заједно са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, предсједником Владе Републике Србије Милошем Вучевићем и званичницима највиших институција Србије и Републике Српске, представницима Срба из региона, као и црквеним великодостојницима Српске православне цркве.

Централно обиљежавање манифестације "Један народ, један сабор - Србија и Српска" почеће у 17 часова на Тргу Републике, а ватромет је планиран у 21 час из Парка Републике Српске на лијевој обали Саве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана