Шта је геронтократија и да ли влада Америком

ГС
Бајден  има 80 година
Foto: Танјуг/АП | Бајден  има 80 година

ВАШИНГТОН - САД никада у својој историји није имала тако старе политичке вође као сада, а у земљи расте потреба за новом генерацијом политичара који неће толико одударати од пуно млађе америчке јавности, пише британски „Гардијан“.

- Америка није прошла свој зенит, али наши политичари јесу - рекла је бивша гувернерка Јужне Каролине Ники Хејли (51) на предизборном скупу у Чарлстону, на почетку своје кампање за предсједничку кандидатуру на изборима 2024. године.

Рекла је да је потребно да на сцену ступи "нова генерација" лидера те да ће се залагати за "обавезну провјеру менталних способности политичара старијих од 75 година".

„Гардијан“ пише да се геронтократија полако увукла у Вашингтон и подсјећа да је садашњи амерички предсједник Џозеф Бајден на политичкој сцени већ пола вијека - изабран је у Сенат још 1972. године.

 Лист подсјећа да Бајден  има 80 година, Ако Бајден буде поново изабран за предсjедника, на крају свог другог мандата имао би 86 година. Он је на недавно одржаној комеморацији у Бијелој кући угостио Била Клинтона  који је био предсједник прије 30 година, али је четири године млађи од Бајдена, наводи британски лист. Истраживање CNBC-иjа у децембру показало је да 70 одсто Американаца не жели да се Бајден кандидује за реизбор, наводећи његове године као главни разлог.

С друге стране и бивши предсjедник САД Доналд Трамп, који према истраживањима у овом тренутку има највећу подршку да постане предсjеднички кандидат Републиканске партије на изборима 2024. године, има 76 година.

„Гардијан“ наводи да ће републикански челник Сената Мич Меконел у понедјељак напунити 81. годину.

Меконел је лидер са најдужим стажом у историји Сената и није понудио ни наговјештај пензионисања.

Чак Шумер, лидер демократске већине у истом дому, има 72 године. Сенатор Берни Сандерс, кандидат љевице на претходна два демократска избора, има 81 годину.

Садашњи Сенат САД је са просjеком 63,9  година други најстарији у историји, а Представнички дом САД трећи најстарији у историји, са просjеком 57,9 година.

Али коначно постоје знаци ерозије у „сивом зиду“. Прошлог мjесеца Патрик Лихи (82) демократа из Вермонта, поднио је оставку послије 48 година у Сенату. Прошле недјеље је сенаторка Дајан Фајнштајн из Калифорније објавила да се повлачи са 89 година након неколико мјесеци дуге тешке дебате о њеној менталној способности.

Лени Чен, сарадник аналитичке групе Универзитета Станфорд, сматра да је Хејли рекла оно што многи мисле, али се можда боје отворено рећи - да је потребно окренути нову страницу и пронаћи нову генерацију лидера.

-Суштина њене аргументације, да САД треба да окрену нови лист и нађу нову генерацију лидера, сасвим је исправна - казао је Чен.

Директор Центра за политику на Универитету у Вирџинији, Лери Сабато, рекао је да "сам има 70 година и изражене симпатије према времешним политичким вођама", али да је садашња ситуација "бесмислена."

-Морамо да поново бирамо политичаре који су у педесетим или раним шездесетим годинама. То је право врijеме за предсjедника - закључиo је Сабато.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана