Шта је Додик рекао након изласка из суднице

СРНА
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се као држављанин Српске и БиХ осјећа нападнуто и несигурно, јер су Тужилаштво и Суд БиХ у функцији политичких интереса који нису у интересу људи који живе овдје.

Додик је рекао да се у процесу против њега ради о злоупотреби института и да се људи који су изабрани на демократским изборима доведу у позицију да одговарају пред људима који нису изабрани демократски и који не одговарају народу, што је случај са Судом и Тужилаштвом БиХ.

"Њих су бирали странци на бази странца који је направио реформу и прогласио закон мимо Устава и наметнуо егзекуторску екипу тужилаца и судија који требају да врше моделинг, у смислу да доводе људе који су њима потребни", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Након што је у Суду БиХ одржано рочиште у процесу који се води против њега и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Републике Српске Милоша Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита, Додик је на конференцији за медије у Источном Сарајеву рекао да је на дјелу борба против странаца који су покушали да наметну колонијалну управу.

Поново велика подршка Додику и Лукићу испред Суда БиХ (VIDEO)

"Несигуран сам, али нисам препаднут и неодлучан", рекао је Додик.

Милорад Додик рекао је да је Српска привржена Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ и да је то њена највећа кривица.

"Мјесецима и годинама нас криве што подржавамо уставни поредак БиХ због неких који желе то да промијене у корист централизације и унитаризације, а ми смо против. Устав је дао нама право да будемо фактор промјена уставног поретка и спремни смо на разговор", рекао је Додик на конференцији за новинаре након рочишта њему и в.д. директора "Службеног гласника" Милошу Лукићу пред Судом БиХ због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Он је упозорио да се овдје ради о пречицама и подметнутим стварима у интересу других.

"Бошњаци су прихватили такву поданичку игру, вјерујући да ће кроз монтиране судске процесе избацити конкуренцију из хрватског и српског народа", рекао је Додик.

Спојени предмети против Додика и Лукића, познат датум новог рочишта

Додик је рекао да Устав БиХ није предвидио постојање Тужилаштва и Суда БиХ, него да је то наметнута одлука странаца.

Он је поручио да нико неће дозволити да се основна уставна права српског народа доводе у питање. 

У процесу који се пред Судом БиХ води против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића, судија Сена Узуновић је рекла да се ова два предмета спајају.

На почетку данашњег рочишта Узуновићева је саопштила да је захтјев за њено изузеће одбијен као неоснован.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана