Шта доноси одлука Суда по жалби СНСД-а?

Ведрана Кулага Симић
Спорни листић
Шта доноси одлука Суда по жалби СНСД-а?

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Апелационо вијеће Суда БиХ је, усвајањем жалбе СНСД-а, укинуло посљедњу одлуку Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ којом је спорни листић током гласања за пет српских делегата у Дому народа Парламента БиХ проглашен важећим, али ни тиме није још стављена тачка на ову причу, сазнаје „Глас Српске“.

Упућени истичу да је кључ у образложењу судске одлуке, по којој ЦИК мора да поступи, а у којој су судије у Сарајеву, према незваничним информацијама, оцијениле да је ЦИК био дужан да Комисији, која је вршила избор делегата, врати предмет само у фази утврђивања резултата избора.

- Тако да би они поново требало да вијећају да ли је листић важећи или не – тврди саговорник „Гласа“ упућен у дешавања.

Тајним гласањем 83 посланика у Народној скупштини Републике Српске за делегате из реда српског народа у Дому народа изагласани су Сњежана Новаковић Бурсаћ, Никола Шпирић, Радован Ковачевић и Средоје Новић, сви из СНСД-а те Желимир Нешковић из СДС-а.

Скупштинска комисија за избор и именовања је тада констатовала да је од 83 гласачка листића један био неважећи јер је, како је наведено, погрешно заокружен или попуњен. Међутим, већина чланова ЦИК-а је заузела став да листић нема елементе неважећег који су прописани изборним законом те да није супротан упутству на гласачком листићу те су признали спорни 12 глас за ПДП-овог делегата Ненада Вуковића.

Првобитна одлука ЦИК-а је означила да СНСД и ПДП имају исти број гласова за делегата у Дому народа те да би о петом делегату требао одлучити жријеб, односно да ли ће СНСД имати четири или опозиција другог делегата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана