Шта доносе нова правила уласка путника у ЕУ

Вељко Зељковић
Шта доносе нова правила уласка путника у ЕУ

БАЊАЛУКА - Аутоматизовани систем за регистровање путника (ЕЕС), који би требало да стартује 10. новембра на свим граничним прелазима Европске уније, требало би да ојача ефикасност управљања спољним границама, спријечи нерегуларну миграцију, али и идентификује оне који немају право да уђу или су прекорачили дозвољени боравак унутар ове заједнице.

Ово би, како ствари стоје, највише могло погодити људе, па и оне из БиХ, који су до сада ишли на рад на црно, користећи при томе два пасоша и двојно држављанство, а знали су имати и неку малу помоћ на граници да им не буде ударен печат у пасош, да би могли продужити свој боравак у некој од земаља, држава чланица Европске уније. Уосталом то је наведено и у званичним бриселским документима.

У њима се упозорава да ће све особе које прекораче дозвољени боравак (90 дана), а при томе не пруже вјеродостојне доказе о оправданости или олакшавајуће околности, бити уклоњене са листе ЕЕС-а. У том случају та лица могу бити и предмет административних казни, а може им бити и изречена казна притвора.

Уколико неко одбије да да своје биометријске податке, биће му одбијен сваки улазак на територију земаља које користе ЕЕС.

Интересантно је и да ће сам Европол моћи приступити овим подацима.

Према најавама бриселских званичника ради се о систему који се уводи да би што лакше и ефикасније било праћено вријеме и мјесто боравка грађана који улазе у Европску унију, а да би било осигурано да путници не бораве дуже од 90 дана у периоду од шест мјесеци.

Приликом преласка границе узимаће се биометријски подаци, чиме се елиминише потреба за уношењем печата у пасоше на граничном прелазу. То би наводно требало да смањи ризик од злоупотребе идентитета. Омогућава и да носиоци путних исправа, а који често прелазе границу избјегну честу замјену пасоша. 

Путници ће приликом нултог преласка морати да скенирају и отисак прста и ураде биометрију лица - и то ће им важити у наредне три године.

Приликом наредних прелазака границе неопходно је само скенирање пасоша на “самоуслужним киосцима” који ће бити постављени на граничним прелазима, да би се лични документ ускладио са уписаним, односно меморисаним биометријским подацима. 

Према појединим процјенама, први улазак, који подразумијева и узимање отисака, могао би трајати и до седам минута по једном аутомобилу. Додуше и даље је нејасно, јер то још нико није појаснио, да ли ће том приликом путник морати да излази из аутомобила.

Европски званичници кажу да ће Европска унија на овај начин добити најмодернији дигитални систем управљања границом на свијету, који је доста сличан оном америчком, док људи са ових наших простора упозоравају да ће ово само створити веће гужве на границама те да се ради о новој дискриминацији грађана европских земаља које нису дио ЕУ.

Подсјећају да већ на прелазима постоје траке за држављане Уније и “остале”. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана