Шта доносе измјене Закона о јавним набавкама БиХ

Маријана Миљић Бјеловук
Шта доносе измјене Закона о јавним набавкама БиХ

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Професионални жалиоци који су задавали огромне проблеме институцијама, привредницима те здравственим институцијама у Српској и ФБиХ циљаним обарањем тендера коначно ће постати прошлост ове земље на основу усвојених измјена законске регулативе.

Хитне измјене Закона о јавним набавкама у Парламенту БиХ окончане су у рекордном року. За свега четири дана залено свјетло на измјене закона који рјешава проблем професионалних жалиоца дали су посланици и делегати Парламента БиХ.

Посланик Представничког дома Парламента БиХ Саша Магазиновић наводи да су размјере проблема када је ријеч о јавним набавкама и професионалним жалиоцима биле огромне у прошлој години. 

- Од 4.000 жалби, више од пола, тачније 2.097 биле су жалбе од стране професионалних жалиоца, односно фирми које се пријављују на тендер, не да би добиле посао, то их не интересује, него да би зауставиле набавку. Након тога рекетирају и уцјењују друге фирме и честите понуђаче који се боре да добију некакав посао - казао је “Гласу” Магазиновић, који је и покренуо измјене поменутог закона. 

Објаснио је и да су то радили такозваним неуредним жалбама, без плаћања такси, отежавајући јавну набавку у недоглед. 

- Институције сваке године издвајају новац за јавне набавке и тај план не успију реализовати до краја управо због таквих жалиоца. То је представљало и безбједносни проблем када је ријеч о набавци опреме за безбједносне агенције те проблем по здравље и животе људи када је ријеч о набавци медицинске опреме и лијекова. Проблем је једноставно кулминирао - навео је Магазиновић.

Наводи и да су начелници и градоначелници унапријед знали, прије него што распишу набавку, која фирме ће се пријавити да улажу жалбу. 

- Пријављивали су се само зато што се баве жалбама. То је била сврха њиховог постојања - поручио је Магазиновић. 

Закон је промијењен, објашњава, тако да убудуће неће бити могуће поднијети неуредне жалбе. 

- Тренутни закон дозвољава упућивање жалбе и ако нису испуњени сви услови који укључују уплату таксе за жалбу. Убудуће ће жалба онима који нису платили таксу и поднијели приговор у року бити одбачена без могућности даљих жалби - казао је Магазиновић. 

Појашњава и да су се професионални жалиоци прије жалили уговорном органу, па када их они одбију, онда са истом жалбом иду ка Канцеларији за разматрање жалби. 

- Након што их и Канцеларија одбије, тендер се настави и они опет уложе нову жалбу. То је било у недоглед - наводи Магазиновић.

Убудуће ће, наглашава, свака неоснована жалба професионалног жалиоца која дође уговорном органу бити у старту одбацивана, без могућности даљих жалби. 

- То значи да они више неће моћи заустављати јавне набавке. Канцеларија за разматрање жалби сада више неће бити преоптерећена жалбама професионалних жалиоца и они заправо неће имати приступ њима - казао је Магазиновић, који је поздравио рекордно усвајање измјена Закона о јавним набавкама те подсјетио на то да је закон у процедуру предат 15. јула, а већ 19. јула добио је и зелено свјетло Дома народа Парламента БиХ. 

Измјене поменутог закона ступиће на снагу након што он буде објављен у “Службеном гласнику БиХ”. 

Правила ЕУ 

Најновије измјене Закона о јавним набавкама БиХ урађене су у сарадњи са Агенцијом за јавне набавке те Канцеларијом за разматрање жалби уз асистенцију Делегације ЕУ у БиХ и Дирекције за европске интеграције.

- Измјене закона урађене су у складу са свим правилима која владају у Европској унији - навео је Саша Магазиновић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана