Шта ће Београд тражити од Приштине?

РТ Балкан
Шта ће Београд тражити од Приштине?

БЕОГРАД - Званични став Србије за рјешавање постојеће изузетно тешке кризе на КиМ огледа се у више тачака, рекао је амбасадор Србије у Подгорици Небојша Родић на састанку са предсједником Скупштине Црне Горе Андријом Мандићем.

Како се наводи у саопштењу Мандићевог кабинета, Родић је упознао предсједника црногорске скупштине тим ставом Србије.
Београд тражи да се што хитније организују слободни избори у општинама на сјеверу "Косова", хитан повратак 700 полицајаца српске националности у службу привремених институција, рјешавање проблема насталог у области правосуђа јер се више не разговара о повратку српских судија и тужилаца што је прописано Бриселским споразумом.
Такође, Београд захтијева формирање Заједнице српских општина, као и ослобађање свих Срба који су из политичких разлога ухапшени.
Посљедњи, шести захтјев Београда је да се ријеши питање блокаде увоза производа из централне Србије на територију Косова и Метохије, јер је од увођења те забране прошло 14 мјесеци, а ЕУ која се залаже за слободан проток људи, информација и роба није учинила ништа да се тај проблем ријеши.
Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће се ускоро обратити и изнијети захтјеве Београда, па би ове информације из саопштења након сусрета Мандића с Родићем могле да открију који су то захтјеви.
Мандић је захвалио амбасадору на информацијама, додајући да је у овом моменту најважније сачувати мир и стабилност у региону.
Додао је да се нада да ће се пронаћи мирно рјешење које ће Србији и осталим народима омогућити спокојан живот на вијековним огњиштима.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана