Српски повратници на Озрену и даље узнемирени: Без заштите бићемо принуђени да одемо

Милош Васиљевић
Српски повратници на Озрену и даље узнемирени: Без заштите бићемо принуђени да одемо

ЛУКАВАЦ - Посљедњи случајеви нестанка и застрашивања српских повратника из озренског села Тумаре упалили су све аларме, а у ишчекивању реакција полиције и тужилаштва, тврде да им је угрожена безбједност.

И даље нема никаквих конкретних података у вези са овим случајевима. Надлежни у Лукавцу ћуте, а становници Тумара поручују да ћутања немају никакве користи и да све више размишљају о напуштању вјековних огњишта. Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић каже да напад на педесетогодишњу жену у српском повратничком селу јесте удар на основна људска права.

- Очекујем да ће у наредних десетак дана федерална полиција нешто да ради и истражује, а након тога нећемо добити никакав епилог, што је уобичајена пракса не само у Лукавцу него и у свим мјестима ФБиХ. Локални званичници даће подршку, обилазиће повратнике, али пажња мора бити на много вишем нивоу - рекао је Радановић за “Глас”.

Према његовим ријечима, застрашивању нема краја, а само у посљедњих годину дана много је сличних примјера.

- Слично застрашивање имали смо са нападом на Саборну цркву у Мостару, гдје су исјечени каблови и инсталације, а покрадена су и звона. Од тада па до данас ништа није расвијетљено у вези са тим случајем. Цркву на Пофалићима лупају сваки мјесец, разбијају стакла. Када пријаве случај само дође полиција и ништа се не ријеши, а ствара се лоша атмосфера. Ставе нови прозор и моле  Бога да се не понови - рекао је Радановић.

Додаје да га забрињава што немају све информације о кршењима права повратника, рушењима гробаља, нападима на капеле.

- Много наших повратника и не пријави проблем, што није добро. Прикупљамо информације колико можемо, али Срби у ФБиХ означени су као реметилачки фактор, као инструмент великосрпске политике, како то у Сарајеву и Мостару воле да кажу. Србин је у старту пред било којим државним органом нижерангиран у односу на Бошњаке и Хрвате - рекао је Радановић.

Истиче да су им једини ослонац институције Републике Српске и Српска православна црква.

- Неко када има здравствени проблем не може добити адекватну здравствену заштиту у Сарајеву или Ливну, него се лијечи у Бањалуци - рекао је Радановић.

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић рекао је за “Глас” да се напади на повратнике понављају.

- Да ли је то у Завидовићима, Грачаници или Лукавцу, то се понавља. То је притисак на ове који су се вратили те показатељ да нису добродошли - рекао је Благојевић.

Он наглашава да се мало повратника и вратило, а имају  пуно лошије услове у односу на Бошњаке у Српској.

- Омаловажени смо гдје год да се налазимо на било коме дијелу ФБиХ. Овај посљедњи примјер је страшан и то се десило у селу одакле креће марш “Стазама егзодуса” - рекао је Благојевић.

Предсједник Мјесне заједнице Тумаре Љубиша Мијатовић казао је за “Глас Српске” да полиција ове случајеве мора ургентно ријешити.

- Жена која је била завезана, отпуштена је из болнице, оно што незванично знамо јесте то да нема трагова силовања, али је преживјела трауму. Не можемо сакрити да су, посебно стари, преплашени и узнемирени - рекао је  Мијатовић, додајући да су у петак примијетили бројне полицајце у селу.

Хуртић нуди заштиту

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Севлид Хуртић рекао је за “Глас Српске” да је упознат са проблемима српских повратника у селу Тумаре на Озрену, па их је посјетио и разговарао о проблемима са којим се суочавају.

- Посјетом сам дао подршку људима који су се вратили на своја огњишта. Не гледам етничку структуру, важно ми је да они виде да БиХ стоји иза сваког човјека. Наше је да они знају да смо уз њих и гдје год да се деси проблем, да ли је то у Лукавцу, Дрвару, Сребреници или Варешу, штитићу права повратника - рекао је Хуртић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана