"Српски народ - маче са менталитетом бенгалског тигра"

Срна
Foto: Pixabay

Историчар Предраг Марковић рекао је да је у операцији ослобођења Београда од нацистичке окупације у октобру 1944. године погинуло око 3.000 бораца, што је у односу на број становника 20 пута више него у Париском устанку, односно ослобађању Париза.

"Нема тако малог народа са више жртава, то је маче са менталитетом бенгалског тигра. После дугих 1.287 дана, 20. октобра 1944. године ослобођен је Београд од нацистичке окупације", рекао је Марковић.

Марковић је истакао да је Народноослободилачка војска, друга највећа герилска војска, послије кинеске.

"То је чињеница која мора да се зна, не треба релативизовати партизанску победу. Не смемо да заборавимо јединственост борбе за слободу, јер смо једини народ који је толико много својих жртава дао у оба светска рата", нагласио је Марковић.

Говорећи о једној од највећих операцији на Балкану у току Другог свјетског рата - ослобођењу Београда, која је трајала од 21. септембра до 22. октобра, у којој су погинула 2.953 борца из редова Народноослободилачке војске Југославије, најмање 960 припадника Украјинског фронта, Црвене армије, те никад до краја установљен број Београђана, Марковић је напоменуо да су Нијемци због мостова огорчено бранили Београд, кућу по кућу, да су на свим великим зградама у граду била митраљеска гнијезда.

"И зато су у Београду, с обзиром на становништво, 20 пута веће наше жртве. То је једина велика борба од Париског покрета отпора. А ми имамо још много таквих борби. Слободарске традиције не смеју да се забораве", рекао је Марковић за РТС.

Марковић је навео да је у Паризу избио устанак у августу, да су Чеси подигли устанак три дана пред крај рата 5. маја, али да нигдје толико жртава домаћа војска није дала као за ослобођење Београда.

"За разлику од неких других народа, ми смо се увек борили са великим силама. Једина борба у којој су учествовала два владара у Европи, једна од две, три, али једина тако велика, је Косовски бој", напоменуо је он.

Марковић је додао да су Срби први народ који се сам ослободио од великог царства почев од 1804. до 1914. године, као први народ који се побунио против фашизма 20. марта 1941. године.

"Значи, наша традиција је борба за слободу и то са много јачим непријатељима. Мислим да нема тако малог народа - то је мало маче са менталитетом бенгалског тигра. А можда смо и луди, а можда смо и лудо храбри", рекао је Марковић.

Поводом сутрашњег обиљежавања 82 године од стријељање ђака у Шумарицама у Крагујевцу, Марковић је рекао да треба увијек истицати да су Крагујевац и Краљево два града са највећим процентом стријељених родољуба на свијету.

"Једино можда Нанкинг. Али у Краљеву је проценат још већи јер је Краљево било много мање. Фактички нема куће из које неко није стрељен. И то по чудној немачкој педантерији. Зашто су стрељали те ђаке, нису могли да похватају довољно одраслих", додао је он.

Марковић је рекао да је Сутјеска највећа герилска борба Другог свјетског рата у Европи.

"То су се наши преци ту борили, јер зашто би ми величанствену победу наших предака препустили некима који су тада били у другом и трећем реду? О томе се учи на крају осмог разреда, деца о већини тих догађаја не стигну много да науче, јер већ крену припреме за пријемни", рекао је Марковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана