Беч: Српски држављанин ''Декстер'' оптужен да је нарко банди отео 13 килограма кокаина и 106.000 евра

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕЧ - Пред судом у Бечу почело је суђење српском држављанину Д.Ђ. (34) познатом под надимком Декстер, за којег аустријске власти сматрају да је шеф нарко клана.

Декстер је оптужен за тешку крађу, а оптужница се ослања на дешифроване чет поруке преко апликације "Скај" и свједоке који негирају кривично дјело које је наводно почињено над њима.

На помињање затворске казне у Србији од 11 година због убиства, коју је издржао, Декстер је казао да је "нечувено" за шта је тада морао у затвор. Послије тога се више није изјашњавао пред судом.

Пошто га аустријске власти сматрају за кључну личност једног од црногорских нарко кланова, суђење је почело под строгим безбједносним мјерама, уз присуство специјалних јединица и државне безбједности.

Према оптужници је Декстер, са шест других чланова клана, у једној бечкој гаражи 28. децембра 2019. године једној другој нарко банди, уз примјену силе, отео 13 килограма кокаина и 106.000 евра.

"Све је било савршено припремљено", пренио је припадник Савезне криминалистичке службе суду.

Декстер и његови људи су се претварали да желе да купе кокаин, за шта су изнајмили посебну халу, у коју су позвали два продавца.

Када су кријумчари дроге дошли у ту халу, они су брутално нападнути, а један од њих је чак убоден ножем у леђа.

"Нисам учествовао у томе за шта сам оптужен", рекао је Декстер пред судом.

Он је казао да није крив по оптужници, а његов адвокат Вернер Томанек је указао да Декстер у Аустрији није починио нити једно кривично дјело.

Томанек је казао да се оптужба ослања само на протоколу четова, и да ће се његов клијент бранити ћутањем.

Државни тужилац је изњео да је полиција ушла у траг Декстеру и његовој криминалној групи пошто су комуницирали преко апликације "Скај" наводно безбједне од прислушкивања, чије дешифровање је, међутим, помогло полицији широм свијета да затвори бројне криминалце.

Поруке Декстера и његових саучесника аустријска полиција добила је од Еуропола.

Према подацима Савезне криминалистичке службе Аустрије Декстерову криминалну организацију само у Бечу чинило је 200 особа.

Тако га терете за препродају више стотина килограма наркотика у Бечу.

Почињена кривична дјела та група је, наводно, редовно документовала и фотографијама које је постављала на чету.

У вези кривичног дјела за које је подигнута оптужница постоје и аудио снимци, пошто је Декстер више волио да снима гласовне поруке умјесто да пише.

На сликама се налазе покрадени мушкарци, како леже на поду, па је аустријска полиција могла да их идентификује.

Иначе мушкарац који је убоден ножем, у болници је навео да је нападнут од непознатих лица, и он се тренутно налази у затвору у Загребу, па ће на следећем суђењу бити позван као свједок.

Други нападнути мушкарац, против којег тужилаштво води истрагу због покушаја трговине наркотицима, негирао је да је он на слици.

То што се на слици налази његов пасош он је образложио тиме да му је украден.

"Нисам нападнут и оптуженог видим први пут ", казао је пред судом.

Следеће рочиште у случају Декстер заказано је за 9. децембар.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана