Српске жртве вјечни трн у оку

Милијана Латиновић
Српске жртве вјечни трн у оку

СРЕБРЕНИЦА, БРАТУНАЦ - Недоласком на комеморативну сједницу Скупштине општине Сребреница и инсистирањем да фотографије страдалих Срба буду склоњене с пута Братунац - Поточари бошњачки политичари су поново показали да не поштују ни своје, а камоли српске жртве, које уз помоћ међународне заједнице упорно настоје понизити и гурнути под тепих.

Истакли су то саговорници “Гласа Српске” након што су јуче у сребреничком парламенту само одборници српске националности и предсједник Скупштине Салко Турсуновић минутом ћутања одали почаст свим невино страдалим становницима Сребренице у протеклом рату у БиХ.

Дан раније, под притиском бошњачких удружења и међународне заједнице, фотографије 3.267 српских цивила и војника из средњег Подриња које су биле постављене уз пут Братунац - Поточари склоњене су по наредби Окружног тужилаштва Бијељина са јавне површине.

Начелник Сребренице Младен Грујичић рекао је да потези бошњачких политичара шаљу лошу поруку из Подриња.

- Дио бошњачких политичара, по нечијој наредби, бојкотује овакве сједнице. Разлог који су навели, да нису дошли јер је позив потписао потпредсједник, Србин, не доприноси суживоту. Нецивилизацијски и нељудски разлог којим шаљу поруку да не воле Србе. Овим су показали да не поштују ни своје жртве, а камоли српске - закључио је Грујичић.

Наглашава да је увјерен да овакве потезе повлаче и на наговор странаца и политике из Сарајева која подрива сваки покушај суживота.

- Међународна заједница се куне у правду и суживот, а то је само лицемјерство које показују из године у годину. На помене српским жртвама не долазе иако су сваки пут позвани - закључио је Грујичић и додао да уназад 30 година бошњачка страна и међународна заједница српске жртве гурају под тепих.

Турсуновић је рекао да треба сви да осјећају одговорност према свим невино страдалим жртвама без обзира на то којем су народу припадале.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић рекао је за наш лист да је бошњачким одборницима у Сребреници лијепо када треба да узму паушал, а када треба да се поклоне свим жртвама, не желе да дођу.

- Осим тога, федерални медији су били присутни само док је говорио Турсуновић. Ни они не желе да пласирају оно што кажу Срби. И све што се у суботу дешавало у вези са постављеним фотографијама српских жртава никога не интересује. Њима је најбитније да се сервира истина онаква каквом је они замишљају, да се каже да је био геноцид у Сребреници, ево, ја кажем да није и тачка - истакао је Којић.

Фотографије, које су породице страдалих поставиле како би бројне стране делегације које ће тим путем проћи ка Меморијалном центру у Поточарима видјеле и схватиле да су ту некада живјели и Срби који су убијени на кућном прагу, мјештани су премјестили у своја дворишта.

На то није пристао Братунчанин Драган Гвозденовић коме су у селу Загони убили малољетну сестру Раду, оца и још неколико чланова породице.

- Запослен сам у предузећу које је било задужено да уклони фотографије. Међутим, када је стигла наредба, рекао сам да то себи не могу дозволити. И нисам - рекао је Гвозденовић за “Глас” и додао да за 30 година нико из међународне заједнице није нашао за сходно да бар погледа мјесто гдје су Срби сахрањени.

Да фотографије убијених Срба не би требало да вријеђају никога, посебно не потомке бошњачких жртава, сматра и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Они би чак најбоље могли да схвате очај српских породица чији су сродници на њима. С разликом да за њихову смрт нико никада није одговарао! - написао је Додик на “Твитер” налогу.

Предсједник Републичке организације породица погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да никада неће одустати од доказивања истине о страдању Срба у Подрињу и другим подручјима у протеклом рату.

- Притиском на правосуђе Српске да се уклоне фотографије међународни званичници још једном показују да су на страни Бошњака, али нас неће зауставити - рекао је Лазић.

Наредбу о уклањању фотографија осудило је и Удружење жена жртава рата, Савез логораша РС, као и Борачка организација Српске.

Комеморација

У Меморијалном центру у Поточарима код Сребренице данас ће бити одржана комеморација Бошњацима страдалим у јулу 1995. године. Полагање цвијећа планирано је у 12 часова у сакралном дијелу Меморијалног центра, када ће бити и одата пошта страдалима, након чега слиједи вјерски дио комеморације и сахрана посмртних остатака 50 идентификованих особа. Овај скуп обезбјеђиваће полиција Републике Српске уз подршку осталих безбједносних структура у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана