Српске мандате у ФБиХ свакако отимају СДП и СДА

Ведрана Кулага Симић
Српске мандате у ФБиХ свакако отимају СДП и СДА

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Идеја њемачког дипломате Кристијана Шмита да наметне нови начин расподјеле мандата у федералном Дому народа је изазвала револт бошњачког политичког блока због страха да би то ојачало улогу Хрвата. У халабуци која се дигла у Сарајеву сви су заборавили на - Србе у ФБиХ који ће, како ствари стоје, и након наредних избора остати без легитимних представника.

Шмит, који се представља као високи представник, којег Република Српска не признаје, недавно је у оквиру приче о наметању нових правилника у оквиру изборног законодавства, на крају увео само техничке промјене, док је, када је ријеч о могућим политичким захватима оставио још времена партнерима у ФБиХ да покушају постићи договор.

Ипак, иако је Шмит провукао да увођење цензуса од три одсто у кантонима за избор делегата у Дом народа Парламента ФБиХ те избор предсједника и потпредсједника Федерације и заштиту виталног националног интереса, и није најбоља опција, српски представници тврде да та идеја иде, заправо, у корист бошњачких странака да узму српске мандате.

Попуњавање федералног Дома народа је, наиме, након готово свих општих избора прича за себе, посебно у дијелу који се односи на формирање Клуба Срба, јер је веома тешко, у једном потезу, именовати 17 делегата из реда српског народа. Тако је у једном мандату Дом функционисао у “крњем саставу”, јер није именовано толико српских делегата, док је након избора 2018. године интервенисала Централна изборна комисија (ЦИК) и посебним прописом ријешила тај проблем.

Федерални Дом народа се, наиме, попуњава од изабраних представника у кантоналним скупштинама, а посљедње попуњавање довело је до тога да већину у српском клубу имају СДА, СДП БиХ, ХДЗ и остале странке чије је сједиште у ФБиХ. Велика је могућност да би таква ситуација могла да се понови.

Актуелни делегат Клуба Срба из Ливањског кантона Горан Броћета (СНСД) за “Глас” каже да не могу ништа повољно очекивати када је познато како је све ишло ранијих година.

- Једино легитимни и легални представници српског народа најбоље знају свој народ, потребе и проблеме. Ако се и даље дозволи да кандидати и пред саме изборе мијењају националност, не можемо очекивати ништа добро. И тај модел који је спомињан не би донио боље сутра и опет бисмо дошли до тога да ЦИК, који је прича за себе, својим одлукама попуњава Клуб Срба, што је на штету српског народа. Видјећемо да ли ће Срби имати више правих или лажних представника у Дому - рекао је Броћета.

Срби имају, како каже, шансу да легалне представнике добију из кантона десет, западно-херцеговачког, посавског и Горажда.

- Ако не буде тако, ЦИК ће опет донијети одлуке о попуњавању Дома, тако да су велике шансе да се неке ствари, из актуелног сазива, понове - рекао је Броћета.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић је оцијенио да је лош концепт измјене Изборног закона БиХ Кристијана Шмита и начин расподјеле мандата у Дому народа. Каже да је све осмишљено тако што су на листе СДА, СДП, ДФ, СББ, СДБиХ, НС на висока мјеста стављена лица која су се само изјаснила као Срби, а чији је идентитет под знаком питања. Он је навео да Шмит жели противправно да наметне Србима цензус од три одсто једног народа у једном кантону у ФБиХ. Он тврди да српске делегате треба да бира 56.550 православних Срба, колико их је према попису становништва из 2013. године живјело у ФБиХ.

Прича

Горан Броћета се осврнуо и на чињеницу да у БиХ и данас, толико година послије рата, постоји неко ко намеће одлуке умјесто да све буде плод договора домаћих, легално изабраних представника три конститутивна народа.

- Када знамо од кога је кренула та прича, то није никакво охрабрење у причи о измјени Изборног закона - рекао је Броћета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана