Додик: Српска води аутентичну политику и наставља сарадњу са Русијом

Срна
Додик: Српска води аутентичну политику и наставља сарадњу са Русијом

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се веома радује могућности да се поново састане са руским предсједником Владимиром Путином и са њим разговара о сарадњи о свим питањима, те нагласио да Српска жели и наставља да сарађује са Русијом јер води своју аутентичну политику упркос притисцима.

Додик је истакао да Република Српска није прекинула сарадњу са Русијом зато што неки други воде рат против Русије.

"Сматрамо да имамо право на нашу аутентичну политику. Са наше стране је одбачена политика подаништва коју води Запад у смислу санкција према Русији и прекида било какве сарадње", рекао је Додик синоћ за РТ Балкан.

Он је нагласио да Република Српска није дозволила да БиХ формализује санкције против Русије због чега трпи озбиљан притисак и суочава се са додатним компликовањем већ сложене политичке и економске ситуације.

Додик је рекао да са предсједником Русије Владимиром Путином жели да разговара о томе на који начин би се могло дјеловати повећаном економском и другом развојном компонентом и повећати активност овдје.

"Отворено питање је гасовод који је већ 15 година редовна тема наших састанака. Сада имамо бар прву неку степеницу, прошао је у Савјету министара приједлог одлуке о разговорима са Србијом гдје треба доћи до договора о додирној тачки, али то је још далеко. Има ту неколико процедура које треба још спровести", навео је Додик.

Он је изразио увјерење да ће бити постигнута та врста сагласности о гасоводу, потреби да и даље буде у фокусу разговора и онога што Српска жели да види, а то је чврсто опредјељење Русије да ће подржати своје фирме које ће инвестирати у тај гасовод.

Додик је рекао да је Република Српска једнако за сарадњу и са неким другим земљама које то желе, али да је на Западу устаљено мишљење "ако ниси са нама, онда си против нас", то јест "ако ниси са нама против Русије, онда си против нас".

"То је изван онога што је интерес данашњег свијета и онога што тај свијет данас треба да има", сматра Додик.

Он је рекао да је Русија несумњиво значајна земља, која је упозоравала Запад да има одређене страхове и виђења угрожавања њене позиције, али да је нису слушали, нису желели никакав дијалог.

"Русија је прије почетка специјалне војне операције понудила Западу документ који се бавио безбједношћу, а на то нико није реаговао. То је обична ароганција Запада, који одбацује мишљења других и спроводи своје политике која су по правилу излобиране или мотивисане стратешким дугорочним интересима, као што је случај са Русијом. Украјина је само колатерал у којем они нешто покушавају да придобију на емоције. У суштини су то несагледиви и неограничени ресурси које Русија има и овладавање њима је главни циљ Запада", навео је Додик.

Он је рекао да је Запад у суштини остао празан, што се тиче западне Европе.

"Нема на располагању ни нафту, ни гас, нема ријетке метале, угаљ, нема много чега другог што је важно за будућност свијета", навео је Додик.

Он је додао да је, са друге стране, ту и однос који ЕУ има са Америком.

"ЕУ је амерички пројекат. ЕУ је посредством мандата који је имао /бивши њемачки канцелар Герхард/ Шредер, па касније /Ангела/ Меркел, покушала да направи неку своју аутентичну политику. Сад су им Американци рекли - ви сте наш пројекат, трајаћете онолико колико ми будемо жељели и на тај начин данас Европом не управља нико ко је лидер у Европи, него прије свега / предсједник САД Џозеф/ Бајден и /украјински предсједник Владимир/ Зеленски и испостављају захтјеве", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана