Српска удружења писала Савјету безбједности УН: Помозите нам да дођемо до правде за жртве

Дарко Момић
Српска удружења писала Савјету безбједности УН: Помозите нам да дођемо до правде за жртве

БАЊАЛУКА - Представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата упутили су писмо Савјету безбједности Уједињених нација у којем траже подршку да, како наводе, након скоро 30 година дођу до правде за жртве које представљају.

Први човјек Борачке организације Републике Српске и челници још осам српских удружења навели су да Међународни суд за бившу Југославију са сједиштем у Хагу скоро да се није бавио српским страдањем и жртвама током рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

- Нажалост, свједоци смо да су и Тужилаштво и Суд БиХ приликом процесуирања ратних злочина наставили праксу Хашког трибунала, те су се у енормно малом броју бавили процесуирањем лица која су наредбодавци или извршиоци страшних злочина почињених над Србима. Имамо потребу да вам укажемо на неке од најочитијих примјера дискриминације српских жртава и на непроцесуирање наредбодаваца и непосредних извршилаца тих страшних злочина - наводи се у писму.

Злочини над Србима, наводи се даље, вршени су систематски током цијелог рата почев од напада на припаднике Југословенске народне армије који су се повлачили из градова у првој половини 1992. године па све до 1995. године и прогона цјелокупног становништва западнокрајишких општина и страшних злочина над српским заробљеницима на Озрену.

- Поразно је да скоро 30 година нема правде за невине српске жртве из купрешких села Доњи Малован, Рилић, Занаглина и Ботун, те самог града Купреса. Још нико није одговарао за попаљена српска села у Подрињу. Сарајево је скоро етнички чист град, а број Срба у њему је на нивоу статистичке грешке. Вјерујући да још постоји правда и правичност, молимо вас да употријебите лични и ауторитет институција које представљате да нам помогнете како би жртве и породице коначно добиле свој смирај, те да спријечите очигледну дискриминацију српских жртава пред правосудним институцијама БиХ – наведено је у писму.

Представници удружења проистеклих из рата упутили су прије два дана и писмо главном хашком тужиоцу Сержу Брамерцу тражећи од њега да надгледа ново суђење официру тзв. Армије БиХ Сакибу Махмуљину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана