Српска редовно исплаћује све обавезе и то ће и наставити

Срна
Српска редовно исплаћује све обавезе и то ће и наставити

БАЊАЛУКА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је Срни да Српска редовно исплаћује све своје обавезе и да ће то наставити чинити, јер су економски показатељи Српске врло солидни, а то показује и данашња пријевремена исплата августовке пензије.

Видовићева је изразила задовољство што Српска има прилику да овај мјесец исплати пензије чак и раније него претходних мјесеци, додајући да вјерује да је ранија исплата августовске пензије добродошла сваком пензионеру Српске, с обзиром на предстојеће јесење трошкове као што је припрема зимнице.

"За ту пензију потребно је 133,6 милиона КМ. Ми, како видите, исплаћујемо редовно и пензије и сва остала давања без обзира што многи прогнозирају и банкрот, да неће бити пензија и тако даље. Вјерујем да су се наши грађани, и пензионери и сви они који су буџетски корисници, увјерили у то да су то неистине и да се сваког мјесеца све редовно исплаћује", истакла је Видовићева.

Видовићева је нагласила да су економски показатељи Српске врло солидни и да је просјечна плата у јулу била 1.278 КМ, те да је реално већа од истог мјесеца прошле године за 4,7 одсто.

"Наши економски показатељи су врло солидни да кажем, да не претјерам, да су добри и одлични, али да су врло солидни. Инфлација је у јулу пала на 5,2 одсто, наравно још је увијек то високо, али ми се надамо до краја године да ће то константно падати. Имамо покривеност увоза извозом 77 одсто, имамо раст директних прихода око 15 одсто, а ПДВ-а 3,7 одсто", истакла је Видовићева.

Она је објаснила да је Министарство у буџет Српске за ову годину укалкулисало повећање прихода од осам одсто.

"Према томе, раст индиректних пореза још није достигао то што смо ми планирали у буџету. Наравно, директни су то премашили па се то надопуњује", рекла је Видовићева.

Говорећи о задужености Републике Српске, министар финансија је рекла да је дуг Српске 31. јула износио 39,5 одсто БДП-а, док је горња граница 60 одсто.

"Наш јавни дуг је 33,2 одсто, а горња граница је 55 одсто. Према томе, ово су најнижи проценти задужења у Републици Српској од када постоји Српска. Заиста је врло ружно говорити о томе да је Република Српска презадужена и да не може да враћа своје дугове и обавезе", указала је Видовићева.

Она је додала да Српска редовно сервисира своје обавезе наводећи да Република сутра исплаћује 41,8 милиона КМ обвезница продатих 2018. године.

"Ми имамо сваки дан измирење обавеза, а данас смо, на примјер, измирили милион и 300 хиљада обвезница", навела је Видовићева.

Она је нагласила да Српска никада ни дан не касни са измирењем свих својих дугова.

"То ће се и наставити до краја године. Наравно, ми се у исто вријеме и задужујемо, али то наше задужење је и ове године мање од оног колико враћамо. Ми враћамо ове године укупно милијарду и 200 милиона КМ", рекла је министар финансија Српске.

Видовићева је додала да је видљив веома велики притисак међународне заједнице на Републику Српску у смислу обезбјеђења средстава.

"Наше банке које имају страни капитал апсолутно нас не прате, а пратиле су нас увијек, и имају могућност да нас прате, имају средстава, али једноставно због притиска међународне заједнице то се не ради", истакла је Видовићева.

Она је нагласила да ће Република Српска, без обзира на то, изнаћи средства, оџати ликвидност буџета и све редовне исплате како у овој тако и у наредној години.

"Ми правимо планове не за једну годину, него за наредних 10 година", закључила је Видовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана