Српска отвара представништво у Шангају

Маријана Миљић Бјеловук
Српска отвара представништво у Шангају

БАЊАЛУКА - Република Српска основала је представништво у Кини са сједиштем у Шангају, а из Владе поручују да су се на то одлучили због добре сарадње са том земљом у многим областима, али и привлачења нових инвеститора.

У “Службеном гласнику РС” објављено је да Влада оснива представништво у Кини ради обављања послова за потребе Републике у области привреде, научнотехничке, културне, просвјетне, социјалне, информативне, спортске и друге сарадње са привредницима у тој земљи.

Новац за рад представништва биће обезбијеђен у буџету Републике, и то у оквиру Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу, а одлука, коју је потписао премијер Српске Радован Вишковић, ступа на снагу осмог дана након објављивања.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић рекао је да је Представништво РС у Кини девето по реду које је основала Република Српска широм свијета.

- Остварили смо запажену сарадњу са привредним субјектима из Кине, а узимајући у обзир и то да смо отворени за страна улагања и инвестиције, и те­ како постоји друштвено-економска оправданост за оснивање овог представништва - рекао је “Гласу Српске” Клокић

Оснивањем Представништва РС са сједиштем у Шангају, наводи он, настављена је опредијељеност Републике да шири мрежу својих представништава у иностранству.

На тржишту Српске присутан је велики број кинеских фирми, које реализују неке од великих инвестиција, а са том земљом Српска има и значајан обим спољнотрговинске размјене.

- Кина спада у првих десет спољнотрговинских партнера РС, али, нажалост, 98 одсто те размјене отпада на увоз са кинеског тржишта, а само два процента на извоз из Српске. Дакле, као спољнотрговински партнер Кина је битна, али с друге стране, покривеност увоза извозом је на ниском нивоу - рекао је “Гласу” предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић.

Нагласио је да би улога новооснованог Представништва Републике била управо у правцу проширења сарадње, али и повећања извоза у Кину.

- На стручан и квалитетан начин треба да презентујемо које бисмо врсте робе могли пласирати у Кину. Можда је то вино или нека друга роба. Потребно је отворити врата неке нове сарадње са том земљом јер је ријеч о економији која је међу првима у свијету - навео је Ћорић и најавио да ће почетком новембра у Шангају бити одржан сајам, на којем ће наступити и Српска, те да ће већ тада домаћи привредници имати шансу да се представе тржишту те водеће економске силе. 

Српска тренутно има осам представништава широм свијета и то у Србији, Израелу, Аустрији, Белгији, Русији, Грчкој, Њемачкој те Сједињеним Америчким Државама.

Трошкови за 2023.

За рад представништава Српске у иностранству у овој години предвиђено је 5,3 милиона марака, а највише новца, и то 960.000 марака, планирано је за оно са сједиштем у Москви. На другом мјесту налази се представништво у Србији за које је предвиђено 930.000 марака.

Од осам представништава Српске најмање новца је у овој години планирано за представништво у Грчкој и Израелу и то 400.000, односно 320.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана