Српска обиљежава дан када је 1992. добила Устав: Народ има шта да чува и брани

Ведрана Кулага Симић
Српска обиљежава дан када је 1992. добила Устав: Народ има шта да чува и брани

БЕОГРАД, БАЊАЛУКА - Само заједно Република Српска и Србија могу сачувати своје постојање на овом простору. Српска је закорачила већ у четврту деценију, задржавала своје атрибуте државе, тако да и те како имамо шта да чувамо и бранимо, а заједно са Србијом то је далеко лакше и љепше.

Поручио је то за “Глас” шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађан Цицовић поводом обиљежавања 28. фебруара, дана када је 1992. године донесен Устав под именом Устав Српске Републике Босне и Херцеговине.

Тај важан датум биће и ове године обиљежен у Београду, а домаћин, деветог по реду обиљежавања годишњице Устава Српске у престоници Србије, биће Представништво на челу са Цицовићем.

Он за “Глас” каже да је 28. фебруар важан датум, јер је тим чином правно заокружено постојање Републике Српске као државе српског народа у БиХ.

- Овај дан није државни празник, али га доживљавам као други дио 9. јануара - Дана Републике Српске. Свих претходних година овим пријемом, па тако и ове, славећи рођендан Српске, подсјећамо на чињеницу да су је успоставили српски посланици изабрани на редовним изборима у БиХ те да је Република Српска међународно призната као потписница свих анекса Дејтона - рекао је Цицовић.

Прије свечаног пријема биће одржана и тематска трибина “Српска се брани и у Србији”.

- Наслов трибине је могао бити и “Србија се брани и у Српској”, јер се и једна и друга налазе пред озбиљним изазовима. Порука је јасна - само јединствени и национално свјесни можемо разумјети да су нам најважнији послови они који су у вези са очувањем националног идентитета, језика, културе, писма, православне вјере, јер само такви ћемо моћи на најбољи начин одбранити и сачувати нашу Републику Српску и обезбиједити будућност нашег народа у овом региону. Ако будемо поштовали себе, знаћемо да поштујемо и све друге који са нама живе у овом региону - рекао је Цицовић.

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању Српске и гарантовао је пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Поводом 31. годишњице огласио се и предсједник Републике Милорад Додик.

- Наш најважнији задатак је да чувамо Републику Српску и уставни поредак, његујемо вриједности на којима Српска почива и развијамо је као модерно демократско друштво у којем се поштују права и слободе сваког појединца - истакао је Додик.

Предсједавајућа и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић напомиње да је Република Српска, кроз све године од настанка, успјела сачувати Устав, чиме је показано да може да функционише и у тешким периодима када је требало бранити слободу, али и у данашњим временима која имају своје посебне захтјеве.

Нагласила је да је Устав Републике Српске усвојен прије 31 годину потврда онога што се говори и на шта је много пута указано, а то је да је Српска настала у миру и да је доношењем Устава успостављен њен уставно-политички систем много прије почетка ратних дешавања.

-Република Српска је добила свој Устав и на основу њега почела да успоставља свој институционални систем који је био функционалан, оперативан и који је радио све оно што треба да раде такви системи - навела је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да Устав Републике Српске усвојен прије 31 годину, без обзира на одређене недостатке, гарантује права и слободе свима који живе у Српској и доживљавају је као своју.

Вишковић је навео да је 28. фебруар 1992. Године велики дан у историји српског народа и да је то доказ да су они, који су водили Српску, имали жељу да земља функционише у демократски уређеном друштву, уз гарантоване слободе и права.

-То је највеће демократско достигнуће. То је највеће начело и зато треба 28. фебруар да прослављамо као значајан датум у историји Републике Српске. Устав гарантује слободе и права свима који живе у Републици Српској и који је доживљавају као своју - нагласио је Вишковић.
Вишковић је истакао да се на овај датум може гледати са поносом, као и на 9. јануар исте године када је донесена одлука о стварању Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да Српска жели да у Београду обиљежава значајне датуме, не осврћући се на било какве критике.

- Обиљежавамо усвајање првог Устава Српске, јер је то правни континуитет и значи да се, када постоје народ, власт, територија и Устав, може позивати на државност - рекао је Стевандић.
 

Обавезан предмет

Политиколог Ненад Кецмановић сматра да је Српска проглашењем Устава стекла кључни атрибут државности, али и да би уставе БиХ и Српске требало увести као обавезан предмет у осмогодишње школе, да би “свако дијете одрасло са свијешћу о томе шта су уставна права његове земље и народа те шта му је све протекторат, удружен са комшијама, отео да би то и вратио”.

- Поштовали га они или не, Устав Српске постоји и, у мјери у којој га ми сви будемо држали под јастуком за знање и равнање, биће ноћна мора непријатељима Републике. А за политичко вођство на дневном реду је враћање ентитетских надлежности - истакао је Кецмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана