Српска неће дозволити да буде заборављен покољ у Гаравицама

Срна
Српска неће дозволити да буде заборављен покољ у Гаравицама

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да Српске неће дозволити да буде заборављен покољ Срба у Гаравицама код Бихаћа гдје је 1941. године убијено 12.000 мушкараца, жена и дјеце.

- Са овог тужног мјеста можемо да поручимо да је Република Српска снажна, стабилна и организована и да неће дозволити да падне у заборав било које мјесто наших великих страдања, па ни овај, послије Јасеновца, највећи подземни град. Покушавали су да сакрију ово страдање и онемогуће нас да се сјећамо жртава - рекао је Стевандић новинарима након обиљежавања 82 године од страдања 12.000 Срба у Гаравицама код Бихаћа у Другом свјетском рату.

Он је нагласио да Република Српска има народ, територију, институције, политичку вољу и храброст да другим народима не брани све оно што за свој народ тражи.

- Нека нико не мисли да ће моћи да ради нешто у Републици Српској што би нама забранио у Гаравицама и на другом мјесту. Ми ћемо ово мјесто да обнављамо и ово мора бити мјесто на којем ће наше будуће генерације учити о томе да се не може понизити и заборавити 17.000 људи звјерски побијених, који никога нису напали - истакао је Стевандић.

Он је указао на то да је у Гаравицама страдало много више људи него у било којем мјесту у протеклом рату у БиХ.

- Ово мјесто не може бити затрпавано смећем и мјесто за излетиште као што су то покушале да ураде власти у Федерацији БиХ. Спријечићемо то јер Република Српска има довољно храбрости, снаге и воље у народу да не дозволи да ове жртве падну у заборав - закључио је Стевандић.

Претходно је у Гаравицама код споменика убијеним Србима служен парастос и положени су вијенци, а обиљежавању је присуствовао предсједник Републике Српске Милорад Додик, изасланик српског члана Предсједништва БиХ, министри у Влади, посланици, представници невладиних и других организација проистеклих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.

Цвијеће су положили и представници локалних заједница у Републици Српској и српски представници из Федерације БиХ, припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ те потомци жртава.

Почетком Другог свјетског рата 1941. године усташе су у мјесту Гаравице, једном од највећих стратишта српског народа у Независној Држави Хрватској /НДХ/, побиле 12.000 српских цивила, а међу жртвама је био и велики број дјеце. Према енглеским обавјештајним подацима, на ширем подручју Бихаћа убијено је између 14.000 и 14.500 људи, а власти бивше Југославије су прикривале масовне покоље и убиства Срба због прокламовања идеје братства и јединства којом су потпуно изједначиле крвника и жртву.

Обиљежавање сјећања на страдање Срба у Гаравицама организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана