“Српска кућа” ниче у Оџаку

Ведрана Кулага Симић
“Српска кућа” ниче у Оџаку

ОЏАК - У Посавском кантону, на територији општине Оџак, ускоро би требала да осване својеврсна “српска кућа”, а ради се о пројекту на којем заједничким снагама раде представници Срба у том дијелу Федерације БиХ са колегама из Србије.

То је за “Глас Српске” потврдио и предсједник Српског грађанског удружења “Посавина” Дамир Иветић, који је додао да би ускоро требало да буду видљиви нови резултати добре сарадње коју имају са Републиком Србијом, посебно са тамошњом Владом и представницима Аутономне Покрајине Војводина.

Званични Београд је, наиме, у неколико наврата већ подржао идеје српског народа из БиХ и одабрао пројекте које ће суфинансирати, с циљем стварања што бољих услова за опстанак Срба, прије свега у ФБиХ те учења, очувања, његовања српског културног, вјерског и језичког идентитета.

Посебне везе су направљене са Управом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, која дјелује при Министарству спољних послова Србије, а на чијем је челу Арно Гујон, са којим је, подсјетио је и Иветић, разговарао и састајао се много пута.

- Влада Републике Србије одобрила је пројекат под називом “Српска кућа”, а који је осмишљен на начин да ће имати регионални карактер и бити свима на услузи на овом дијелу БиХ - рекао је Иветић.

Одређена је и локација гдје ће бити смјештена.

- Канцеларија “српске куће” биће на територији мјесне заједнице Нови Град и биће на услузи свима да би им помогли да, на примјер, дођу до појединих докумената, држављанстава, стипендија, бесплатног студирања и читавог низа других програма које спроводи Влада Републике Србије за наш народ у региону - истакао је Иветић.

У плану је и да њене просторије буду опремљене са историјском архивском грађом од значаја за српски народ у читавом региону.

- Ове канцеларије ће бити јединствене у ширем региону овог дијела БиХ - рекао је предсједник Српског грађанског удружења “Посавина” и подвукао да је једини и крајњи циљ пројекта под тим називом да се Срби информишу и правно-савјетодавно упуте у погодности које нуди Србија, али и да у њој буду обиљежавани велики празници српског народа.

О положају српског народа у ФБиХ разговарано је, између осталог, у априлу у Београду на састанку са Арном Гујоном и члановима Скупштинског одбора за дијаспору и Србе у региону Милимиром Вујадиновићем и Сањом Лакић, а уз Иветића у престоници Србије био је тада и директор Центра за подршку повратницима у Унско-санском кантону (УСК) Немања Давидовић.

Један од закључака је био да је српски народ у ФБиХ у тешком положају, али да може рачунати на помоћ Србије која већ неколико година има конзуларну канцеларију у Дрвару.

Мостар

О пројекту изградње “српске куће” прије извјесног времена разговарано је и у Мостару, када је лани у граду на Неретви боравила премијерка Србије Ана Брнабић и разговарала са представницима српског народа. Тада је речено да треба видјети како оперативно доћи до комплетног пројекта, а да ли је и шта урађено када је ријеч о том питању нисмо успјели да сазнамо.

Замјеник предсједника мостарског Градског вијећа Велибор Миливојевић није одговарао на телефонске позиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана