Додик: Увијек желе да разбију наше национално јединство ФОТО

Г.С.
Додик: Увијек желе да разбију наше национално јединство ФОТО

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас у Нишу да Срби морају да буду јединствени око власти и својих институција, али да борбени политички активизам не смије да престане.

"Не желимо никоме да узмемо слободу, наивно смо вјеровали када смо ослобађали Балкан и давали слободу другим народима мислећи да ће нам бити захвалини, али нам се вратило на крају прошлог вијека на начин да кажу да ми тлачимо", рекао је Додик на централној манифестацији прославе Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Нишу.

Према његовим ријечима, ко год је наишао узео је од Срба, који су увијек стајали пред велике, и кад су наишли Турци и Нијемци и НАТО.

Он је нагласио да Нијемци дјелују исто као и када је дјеловао Калај у БиХ када су нападали у Првом и другом свјетском рату и побили више од пола српске нације.

"Која год се жишка овдје упали, упалили су је Нијемци и слични који на овим просторима не дају Србима да остваре оно што ми данас обиљежавамо", рекао је Додик.

Додик је нагласио да данас успијева српско јединство, а да друге весели ако Срби нису јединствени.

"Желимо да са другима живимо у миру, свако ко је другачији и други је добро дошао да живи са нама у миру, да с нама развија ово друштво", нагласио је Додик.

Он је навео да борбени политички активизам се смије да престане и Срби не смију да се одрекну себе.

Додик је указао да са стране желе да разбију српско национално јединство, желе да ускрате српски национални идентитет у Српској и да отму Косово Србији, те сматрају да је то њихов право.

Додик је поновио да не припада босанским Србима већ јединственом, непоколебљивом српском народу који овдје живи.

Он је навео да свједочи да је предсједик Александар Вучић успио да Србију позиционира на право мјесто. "Кад саберете, мислим да радимо најбољи посао овдје", примијетио је Додик.

Додик је подсјетио да четврти пут обиљежавају овај датум, који је био иницијатива предсједника Србије Александра Вучића, којем је за то захвалио.

Патријарх Порфирије: Дижемо српску тробојку у име Бога и за наше спасење

Патријарх СПЦ Порфирије поручио је вечерас у Нишу, на централној манифестацији обиљежавања Дан српског јединства, слободе и националне заставе, да је кроз историју православна вјера и црква чувала српско јединство и да је зато и у данашњости одгонетка свих српских недоумица и ријешење за опастанак нашег народа у будућности.

"Зато је одгонетка свих српских недоумица у садашњости и решење за опастанак у будућности поред свих легитимних и добрих трудова и напора. Како каже свети владика Николај - вера вечна, вара славна и вера наша православна", истакао је Порфирије у говору на свечаности у хали "Чаир", у присуству предсједника Србије и Републике Српске, Александра Вучића и Милорада Додика, као и чланова влада Србије и Српске.

Пожелио је свима срећан и благословен Дан српког јединства, слободе и националне заставе.

"Зар није православна вера и православна црква кроз сву историју обликовала наш народ и давала смернице и неговала управо јединство без обзира на прилике и неприлике које су народ сналазиле. И кад није било српске државе било је јединства српског народа, а хвала Богу данас има српске државе и Републике Српске, али и тада када тога није било постојала је православна црква у Срба", навео је Порфирије.

Како је рекао, зар и данас није слична ситауција када нас има не само у вијековним завичајима широм Балкана него када смо народ расијан широм свијета.

"Зар и данас није управо света вера православна и црква у нашем народу родитеља и чуварка и тог неотуђиваог јединства, подржана јединством нас у држави Србји и у Републици Српској", поручио је Порфирије.

Република Српска и Србија славе 15. септембар - Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Централна манифестација обиљежавања је у Нишу, којој присуствују предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић.

Манифестацији у Нишу присуствују и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић и патријарх српски Порфирије.

На прослави су и бројни званичници Српске и Србије који су позвали српски народ, гдје год да живи, да на својим кућама истакну народну заставу - "тробојку".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана