Српска финансијски стабилна

Срна
Српска финансијски стабилна

БАЊАЛУКА - Република Српска је финансијски стабилна и наставиће да одржава фискалну стабилност и у наредном периоду, те неће дозволити да ниво дуга дође ни близу законске границе, потврђено је Срни у Влади Републике Српске.

Све буџетске обавезе измирују се редовно - плате, пензије, социјална и сва друга буџетска давања исплаћују се уредно и без застоја, а када је ријеч о стању дуга и задуживању, из Владе су истакли да су сва задужења планирана у складу са релевантним законским прописима.

Јавни дуг, према закону, може бити до 55 одсто бруто домаћег производа /БДП/, а сада је тај однос 33,3 одсто. Законски је одређено да укупан дуг може бити до 60 одсто БДП-а, док је садашњи ниво дуга Републике Српске испод 40 одсто БДП-а.

"Дакле, нема ни ријечи о томе да ће укупни дуг Републике Српске прићи близу законске границе, а поготово да ће прећи законску границу", навели су из Владе и поручили грађанима да не узимају озбиљно тврдње у појединим медијима да је Република Српска презадужена.

Из Владе су навели да је најбољи показатељ и доказ фискалне стабилности Републике Српске и озбиљне фискалне политике коју води - кредитни рејтинг "Б" са стабилним изгледима, који је Српској дала међународна агенција "Стандард енд пурс".

Тај рејтинг, поручили су из Владе, говори о томе да је у Српској стабилно стање када је ријеч о спољном и унутрашњем задуживању, те додали да су и сви други релевантни финансијски параметри у Српској оцијењени позитивно од ове агенције.

Кредитни рејтинг Републике Српске "Б" са стабилним изгледима потврђује да је Република Српска, упркос неповољним условима у међународном окружењу и у условима појачаних геополитичких тензија очувала пуну макроекономску и финансијску стабилност.

"Истовремено оваква одлука агенције је и потврда да Република Српска води одговорну и озбиљну социоекономску политику, политику свеукупног раста и развоја, те политику усмјерену на стварање још повољнијег привредног амбијента уз константно побољшање животног стандарда грађана", навели су из Владе Српске.

Из Владе су подсјетили да је, према анализи часописа "Фајненшл тајмс" из марта, Република Српска изабрана међу десет малих европских региона будућности у категорији стратегије привлачења страних улагања, те да је, захваљујући укупној стратегији за промоцију улагања, препозната као једна од најповољнијих дестинација за пословно инвестирање у Европи.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана