Српска ће инсистирати да има свог министра иностраних послова

Срна
Српска ће инсистирати да има свог министра иностраних послова

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће Република Српска инсистирати да има свог министра иностраних послова у Савјету министара.

"За то ћемо се залагати у наредном периоду", рекао је Додик за РТРС.

Он је навео да је политика на нивоу БиХ потпуно пропала на међународном плану, да постоји потпуна злоупотреба институција јер су Бошњаци своју политику приказивали као политику БиХ.

Према његовим ријечима, БиХ нема спољну политику што се видјело и у случају наводних санкција Русији, гдје је ставове о томе износила министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић иако о томе нема одлуке ни у Предсједништву БиХ, Савјету министара или парламенту БиХ.

Када је ријеч о формирању новог сазива Савјета министара, Додик сматра да је могуће да се Бошњаци обједине у Сарајеву и да у сарадњи са опозиционим странкама из Српске формирају Савјет министара, што би довело БиХ у веома неугодну позицију, да се власт формира без легитимних представника Хрвата и Срба.

Он каже да мјесто предсједавајућег припада Хрватима и да о томе постоји начелни договор са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем.

"Ми не желимо ништа на штету Бошњака, али ако они желе да са нама договоре шта је БиХ и ко је спреман да се договара, а не да шири идеализам, онда ћемо ићи према томе. Ако не, остаће структура која је пропала, па ћемо видјети докле ће то трајати", нагласио је Додик.

Он наглашава да је у БиХ потребан договор, а не да странци намећу рјешења.

Додик, који је и лидер СНСД-а, каже да су изборни резултати на нивоу БиХ показали да су им грађани вјеровали и због тога им дали још већу подршку, док су политике опозиције доживјеле дебакл.

"Како се договоримо у Српској, тако ћемо заступати Српску на нивоу БиХ", рекао је Додик, који је и кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана