Српкиње почасни праведници: Како су Олга и Драгица Бартуловић спасиле бањалучке Јевреје

ГС
Српкиње почасни праведници: Како су Олга и Драгица Бартуловић спасиле бањалучке Јевреје

Меморијални центар Јад Вашем сваке године, у част државе која предсједава ИХРОМ (Међународна алијанса за сећање на Холокауст), издваја по једну плочу Праведника међу народима из те земље, да се на годину дана премјешта на улаз у Алеју праведника, у оквиру овог Центра, на Брду сјећања у Јерусалиму.

Ове године, у част хрватског предсједавања ИХРОМ, која окупља 35 држава, издвојена је спомен плоча Драгице и Олге Бартуловић, Српкиња из Сплита, које су за вријеме Другог свјетског рата спасиле бањалучку јеврејску породицу Нахмијас.

Врт праведника је посебан парк у оквиру меморијала у ком, по угледу на Парк пријатељства, на Новом Београду, сваки праведник, који је ризиковао живот спашавајући Јевреје, добија своје дрво и под њим плочу са подацима на хебрејском и енглеском. Драгица и Олга Бартуловић биле су међу првим Праведницама из некадашње Југославије, а занимљиво је да је велики број праведника из Хрватске управо припадао српском народу, иако су и сами били на мети усташа.

Кад је избио рат, у априлу 1941, Бањалука и остатак БиХ припојени су усташкој НДХ, па је Самуел Нахмијас, угледни бањалучки трговац, који је живио са супругом и троје дјеце, отпутовао код мајке, у Београд. План је био да послије неког времена у Србију пређе и Ерна са дјецом. Међутим, кад су усташе откриле да је Нахмијас побјегао, ухапсиле су је и ослободиле тек кад је платила огромну своту за откуп.

Ерна је са дјецом морала хитно да бјежи. У Београд није могла, јер су почела стријељања и одвођења Јевреја у логоре. Њихов пријатељ, адвокат, савјетовао јој је да се склоне у Далмацију, која је била под италијанском окупацијом. Набавио им је пропусницу и документе, у којима је писало да су Хрвати из Сплита.

У Сплиту се Ерна повезала са другим Јеврејима и послала мужу у Београд документ којим "доказује" да је и он поријеклом из Сплита, како би добио пропусницу. Међутим, убрзо стиже исјечак из новина са именима талаца стрељаних на Ташмајдану. На списку је био и Самуел! Ипак, једног дана Ернин муж се појавио на вратима. Испоставило се да је на Ташмајдану стријељан његов рођак.

Ернина молба

Када се, послије рата, породица преселила у Израел, Ерна се обратила Јад вашему са молбом да Олгу и Драгицу награде јер су, рискирајући свој живот, спасли њу и њену породицу. Тако су 1965, међу првим Праведницима међу народима из тадашње Југославије, признате и њих двије, преносе Вечерње новости.

Двије године касније, послије капитулације Италије, Нијемци су ушли у Сплит и одмах на плакатима позвали Јевреје да се пријаве. У кући у којој су становали, у Омишкој улици, живјела је и Олга Бартуловић, која је била повезана са партизанима. Она је склонила Ерну и дјецу у православни манастир, и са заовом Драгицом, одвела Самуела у шуму. У манастиру су се представили као избјеглице из Србије.

Послије мјесец дана Олга се вратила по старијег сина Лазу, а након неког времена и по друго двоје дјеце. Кад су и дјеца и Самуел били на слободној територији, Драгица је дошла по Ерну. Обучене као сељанке за пијацу пробиле су се кроз многе војне и полицијске контроле и спојиле са децом и мужем..

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана