Средоје Новић: Слогом у Српској супротставити се насртајима

Срна
Средоје Новић: Слогом у Српској супротставити се насртајима

САРАЈЕВО - Предсједавајући Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић рекао је у интервјуу Срни да је слога свих странака у Републици Српској најбољи одговор намјерама СДА и неких међународних званичника да од ње направе љуштуру.


Новић је рекао да у прошлом четворогодишњем мандату није постојала воља, у првом реду СДА, да БиХ направи искорак напријед у преговорима о статусу, односно о будућности БиХ.

"Сва њихова стратегија била је да се омаловажи Република Српска, да се њене институције сведу на ништавило и да се све окреће ка Уставном суду БиХ који је продужена рука СДА", сматра Новић.

Он је напоменуо да се ствари у БиХ нису помијерале напријед због сукоба унутар ФБиХ која за цијели мандат није формирала нову владу па је све имало одраз и на рад парламента на нивоу БиХ.

"СДА је играла двоструку игру и са опозицијом шуровала када год им је требало да остваре неке своје циљеве и ту су имали најснажнијег фактора за те циљеве", оцијенио је Новић.

СДА не жели измјену Изборног закона БиХ

Новић је оцијенио да због сукоба Бошњака и ХДЗ-а БиХ Интересорна радна група није успјела да усагласи измјене Изборног закона БиХ и међународни посредници нису успјели направити помак у разговорима.

"Изборни закон и не може бити промијењен јер СДА не жели да се на том пољу направе било какве промјене. Да је било добре воље и жеље, Изборни закон је могао у 90 одсто ствари да се заврши договором", сматра Новић, истичући да је било очигледно да су СДА, ПДП, СДС и неке странке из ФБиХ сматрале да је сасвим довољно да промијене Централну изборну комисију /ЦИК/, да у њу именују своје људе и сада полажу највеће наде да ће им на тацни донијети побједе.

На сцени рушење Дејтонског споразума

Коментаришући тврдње појединих међународних званичника и амбасадора у БиХ да треба наставити са укидањем надлежности Републике Српске, па чак и њу, те створити грађанску БиХ, Новић је рекао да грађани Републике Српске морају да знају да је потпуно лажна њихова дипломатија и тврдње да се жели сачувати Република Српска и уставно уређење у БиХ по дејтонском уставу.

"Њихове све снаге су усмјерене ка рушењу Дејтонског споразума и рушење Републике Српске. Све снаге ће усмјерити да се надлежности Републике Српске пренесу на ниво БиХ, а да се од Српске направи празна љуштура само са именом.

Приче бројних амбасадора како подржавају Дејтонски споразум је лицемјерна јер их у томе демантују њихови потези и што чине по кулоарима и унутар ОХР-а, гдје се договарају одређени пројекти како би се направило што мање Републике Српске, а што више БиХ", појаснио је Новић, истичући да све то води у озбиљан сукоб унутар БиХ.

У ОХР-у већ постоји документ о заједничким уџбеницима

Новић је напоменуо да отуда потичу и најновије тежње Кристијана Шмита који сматра да образовни систем у БиХ треба бити на нивоу БиХ, јер су му "душебрижници из Сарајева понудили папир који је већ одавно на столу у ОХР-у како треба донијети јединствен образовни закон на нивоу БиХ, а посебно да се направе заједнички уџбеници из историје".

"Јадна је то историја коју би наметао високи представник, а ми по њиховом плану нећемо смјети рећи да смо из Републике Српске, да имамо ћирилицу, писмо које неки називају хијероглифима", навео је Новић.

Новић је напоменуо да сви у Републици Српској морају бити потпуно свјесни да је једино рјешење "збијање политичких странака, збијање редова и избјегавање међусобних сукоба и свађа".

"Морамо сви имати на уму да Република Српска никада није била овако угрожена и да се уништавају њена овлаштења", оцијенио је Новић.

ОБА је одавно без надзора

Новић је оцијенио да је Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ већ одавно изашла изван озбиљних процјена и надзора у БиХ.

"Овом агенцијом се више нико у БиХ не бави", истакао је Новић.

Новић констатује да нико није разматрао план за 2022. годину нити је ико видио процјене ОБА куда иде БиХ.

"Ко је видио процјене ОБА о кретањима криминала и тероризма? ОБА се углавном бави задацима које добија из неких амбасада, ОХР-а и наслоњена је на појединце из странака у Сарајеву", истакао је Новић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана