Срђан Мазалица, посланик СНСД-а, о изборима у Русији: И наградним играма маме гласаче

Маријана Миљић Бјеловук
Срђан Мазалица, посланик СНСД-а, о изборима у Русији: И наградним играма маме гласаче

Изборни процес у Русији омогућава свим учесницима, представницима кандидата и политичких партија, те невладиних организација, да перманентно прате гласање, чак и уз коришћење видео-надзора на сваком бирачком мјесту, рекао је “Гласу Српске” посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Срђан Мазалица, који је био и посматрач на изборима у Русији.

Наводи да је настављена пракса из времена “ковида” да избори у Русији трају три дана те додаје да су чак организоване и наградне игре у којима су учествовали они грађани који изађу на изборе.

- Наградне игре организовале су невладине организације, а не држава - рекао је Мазалица и додао да електронско гласање повећава проценат изашлих бирача на изборе у Русији.

ГЛАС: Били сте посматрач на изборима у Русији. Како је све то изгледало?

МАЗАЛИЦА: Пратио сам изборе на позив предсједника Државне Думе Руске Федерације, а сва комуникација се одвијала путем његове сараднице, која ме звала и на парламентарне изборе 2021. године. Изборе сам пратио у Нижегородској области и у градовима Нижњем Новгороду, Арзамасу, Городјецу, Заволжју и селу Дивјејеву, гдје смо обишли манастир у којем се чувају мошти светог Серафима Саровског.

ГЛАС: Које све технологије се користе у гласању?

МАЗАЛИЦА: Избори у Руској Федерацији се спроводе коришћењем напредних технологија и испред су БиХ, али и изнад европског просјека. Повећао се проценат бирача који гласају путем интернета (даљински) у односу на парламентарне изборе 2021. године, које сам такође пратио, а посебно је тај број повећан у Москви. Велики број бирачких мјеста у већим срединама користи и скенере. Дакле нису покрили сва бирачка мјеста са скенерима и они им служе заправо да олакшају процес пребројавања тамо гдје има више бирача. Њих сам уочио у већим срединама, а у мањим градовима и селима нисам. На изборним мјестима у мањим градовима и селима смо такође сретали посматраче у име различитих странака. Али често су ти посматрачи ишли са мобилним тимом, а на бирачком мјесту су остајали посматрачи централне нижегородске изборне комисије.

ГЛАС: Да ли су изборна правила ригорозна?

МАЗАЛИЦА: Имали смо састанак са представницима кандидата и сви су били задовољни изборним процесом. Нису имали замјерки. Постоје одређене дилеме зашто су дисквалификовани поједини кандидати те је избор сужен на само четири. Руски закон, поред тога што задаје строже критеријуме за предсједничке кандидате у смислу минималних година старости и минималног броја година проведених у Русији прије кандидатуре, тражи и број потписа из више од 57 од 89 области Руске Федерације, али тако да представљају натполовичну већину бирача и то 100.000 за кандидате које предлажу политичке странке, а 300.000 за независне кандидате. Ово значи да је независни кандидат Владимир Путин имао више посла. Овакви критеријуми осигуравају да будући предсједник има равномјерну подршку из цијеле државе и може да обезбиједи национално јединство. Критичари сужавања листе пријављених кандидата са 33 на четири требало би да знају да у САД у правилу постоје само два кандидата. Будући да су сва четири кандидата, која долазе из четири велике и патриотске странке које нису марионете западног утицаја, имали приближне ставове када је ријеч о сукобу у Украјини, није се очекивао заокрет руске политике у том смислу. У сваком случају убједљива побједа фаворита избора и актуелног предсједника Путина потврдила је да грађани Русије сматрају оправданим његове потезе.

ГЛАС: Како оцјењујете сам изборни процес у Русији?

МАЗАЛИЦА: Избори су били фер и транспарентни и омогућавају постизање великог повјерења јавности у сам процес, а велики број посматрача из различитих сфера живота и различитих земаља и континената је требало да обезбиједи увјерење широм свијета да изабрани предсједник и оно шта он ради ужива повјерење руског народа и бирача. Свакако треба примијетити да је ради високе излазности и високог легитимитета будућег изабраног предсједника настављена пракса из времена “ковида” да избори трају три дана. Организоване су чак и наградне игре у којима су учествовали они грађани који изађу на изборе, али званично то су организовале невладине организације, а не држава. Електронско гласање има свакако за циљ повећање процента изашлих бирача. Будући да избори трају три дана, а број бирача по сваком бирачком мјесту је око 1.000, није било великих гужви, што је додатно мотивисало бираче да гласају уз трошење минималног времена. На неким мјестима су се чланови комисије максимално ангажовали у мобилним тимовима, од стана до стана и од куће до куће и хвалили великом излазношћу. Стекли смо утисак да су то радили самоиницијативно.

Истраживања

ГЛАС: Није било никаквих изненађења када је ријеч о резултатима избора?

МАЗАЛИЦА: Прве резултате смо сазнали у недјељу увече. Нико није био изненађен. Сва истраживања су предвиђала убједљиву побједу актуелног предсједника Русије Владимира Путина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана