Срђан Граовац за „Глас“: Курти жели изазвати сукоб Србије и НАТО-а

Вељко Зељковић
Срђан Граовац за „Глас“: Курти жели изазвати сукоб Србије и НАТО-а

Отимањем српске имовине, блокадама српских институција на сјеверу КиМ, покушајима отварања моста на Ибру те најновијим бруталним полицијским хапшењима српских цивила, премијер такозваног Косова Аљбин Курти жели испровоцирати евентуалну реакцију, односно увући Србију у сукоб са НАТО-ом.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” историчар и политички аналитичар Срђан Граовац из новосадског Центра за друштвену стабилност, наводећи да Курти покушава искористити рат у Украјини и то што се Србије поставила неутрално према њему.

- Он је у свему томе видео своју велику шансу. Зато и иде с тим наративом да је Београд наводно продужена рука Москве. Изазивање сукоба је нешто што прижељкује те због тога на све начине жели испровоцирати реакцију, а спроводећи све већи терор над Србима са севера Косова. Свестан је да у случају такве реакције, то не би био сукоб Београда и Приштине, већ Србије и НАТО-а. И у томе је, условно речено, веома креативан. Зна да је то једини начин да оствари свој циљ, да кроз неки нови рат направи велику Албанију. А тај рат не може добити без НАТО-а - истакао је Граовац.

ГЛАС: Утисак је и да му се жури те да због тога постаје све безобзирнији у својим притисцима. Да ли је то због избора у Америци?

ГРАОВАЦ: Делимично и због тога, али и избора на Косову, који ће бити одржани 9. фебруара наредне године. Све то га тера да убрза са плановима протеривања Срба, чинећи им живот све несноснијим. Он Косово жели очистити од српског народа, који је главна препрека у стварању велике Албаније. На тој причи је и стекао велику политичку популарност међу Албанцима. То му је опет карта на коју игра, јер све остало што је раније обећао - бољи живот, обрачун са криминалом и корупцијом - ништа од тога није успио. Шта је остало? Па Срби. Курти за све своје неуспехе окривљује Србе. Његова порука Албанцима - живите лоше због Срба, што онда код Албанаца ствара атмосферу линча. И што су ближе ти фебруарски избори, он ситуацију на Косову додатно радикализује.

ГЛАС: А када су у питању амерички избори?

ГРАОВАЦ: Зна Курти да уколико Доналд Трамп победи на председничким изборима, више неће уживати безрезервну подршку Вашингтона. Свестан је тога. Присетимо се ставова Ричарда Гренела, који је био у некадашњој Трамповој администрацији. Гренел и данас шаље оштре поруке да је Куртијево понашање неприхватљиво. У време Трампа то се није могло десити. То Куртија сигурно брине. Подсетио бих да је Гренел својевремено натерао Куртија да напусти премијерску фотељу. Била је то класична политичка чистка, коју Курти сигурно памти.

ГЛАС: Да ли он може било шта да уради а да се прије тога не консултује са представницима земаља Квинте?

ГРАОВАЦ: Верујем да се с њима консултује, али сматрам да је на крају пресудно какве директиве добија из Вашингтона. Овај центар је кључан и они једини имају потпуну контролу над Куртијем. Може се одупрети притисцима и Париза и Берлина, али не и Вашингтона. Сигурно је да за све што ради има зелено светло. И Курти из те подршке црпи нову енергију.

ГЛАС: Која је тренутна игра Запада?

ГРАОВАЦ: Као прво, никако не треба изгубити из вида да су они признали независност Косова. Признали су лажну државу те стога сматрају да је сасвим природно то што Курти ради у покушајима да успостави власт на целокупној територији. Једина разлика је то што тај део међународне заједнице, сматра да би он то требало да уради кроз преговоре, не насилним путем. Када западне земље у старту имају такав став, онда не треба очекивати да они нешто критикују и осуђују Куртија. Због тога и не треба да чуди та њихова индолентност. С друге стране верујем да су одређени центри моћи у Вашингтону одлучили да Србију треба што више притиснути, а Куртија доживљавају као бесног пса. На тај начин Београду се шаље порука - ако желите да се с притисцима престане, уведите санкције Русији и уђите у НАТО.

Српска и Косово

ГЛАС: Да ли се могу правити паралеле између оног што се данас дешава на Косову, али и у БиХ?

ГРАОВАЦ: Додирна тачка - тежња појединих западних, односно НАТО земаља да цео овај простор интегришу под кишобран овог војног савеза. БиХ и Србија нису део тога. Због тога треба очекивати све веће притиске на Републику Српску и њено руководство. За разлику од Косова, где се ти притисци спроводе пре свега преко леђа обичних људи, ови иду од врха. Такође, српски народ у Српској је у нешто бољој позицији, јер се налази на једној компактној, заокруженој територији, што, између осталог омогућава и институционалну заштиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана