Србима обновљена свака шеста кућа

Крстина Ћирковић
Србима обновљена свака шеста кућа

СРЕБРЕНИЦА - Представници мјесних заједница у којима су до рата живјели углавном Срби указали су на неравноправан третман повратника у предратна мјеста живљења, због чега су опустошена бројна села у општини Сребреница.

Они тврде да је од укупно 3.500 кућа на овом подручју обновљено око 600, оптужујући локалну власт да је крива за то што се Срби још нису вратили у Ратковиће, Крњиће, Костоломце, Скелане, Залазје…

- У девет заселака МЗ Ратковићи било је 120 српских кућа. На цијелом том подручју до сада су обновљене само четири куће, у које још не могу да се врате Срби, јер је пут до села потпуно пропао - рекао је "Гласу Српске" представник те мјесне заједнице Милан Стевановић истичући да су мјештани поднијели безброј захтјева донаторима и општини Сребреница, али да на њих није одговорено.

Да је слична ситуација и у сусједним Крњићима, оцијенио је предсједник ове мјесне заједнице Петко Деспотовић. Каже да је на том подручју било 100 српских кућа, те да су седморица мјештана дјелимично обновила своје куће својим новцем.

- Повратак у Крњиће није могућ јер су донатори годинама избјегавали српска села, правдајући то необновљеним путевима и наводном немогућношћу да допреме грађевински материјал. То није случај са бошњачким селима, јер су у Катанићима или Радовчићима урадили путеве, иако су се тамо вратиле само три породице - рекао је Деспотовић.

Предсједник мјесне заједнице Скелани Милан Ђукић каже да је у том дијелу Сребренице "најочитија дискриминација" српског становништва.

- У Скеланима је живјело око 3.000 становника, а сада на овом подручју има око 1.300 становника. Већина је још без смјештаја, јер одобравање пројеката зависи од начелника општине, по чијим се инструкцијама усмјеравају донатори - истакао је Ђукић.

Предсједник мјесне заједнице Костоломци Миломир Трифуновић каже да већина српских повратника живи у неусловним становима.

- Од 115 кућа донаторским средствима, и то углавном Владе РС, обновљено је 16 кућа, док је десетак мјештана сопственим средствима изградило по једну просторију на темељима порушених кућа - истакао је Трифуновић напомињући да у српским селима нема младих људи иако су заинтересовани за повратак.

Пет лампиона

Представник мјесне заједнице Црвица Новица Савић каже да су мјештани тог насеља годинама послије рата "у немилости" сребреничке власти.

- Ради се о простору на којем живе искључиво Срби и због тога смо од општине, за 12 година апсолутне власти Бошњака, добили само пет лампиона за уличну расвјету и то за вријеме бившег начелника Абдурахмана Малкића - рекао је Савић и навео да на подручју Црвице тренутно живи 140, од 300 предратних српских породица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана