Србија суочена са буђењем радикалног ислама, да ли и БиХ треба да брине

Вељко Зељковић
Србија суочена са буђењем радикалног ислама, да ли и БиХ треба да брине

БАЊАЛУКА - Недавни немили догађаји у Србији када је прво изведен напад на израелску амбасаду у Београду, а онда и у размјени ватре убијен одбјегли вехабиста Сенад Рамовић код Новог Пазара, треба да буду аларм за све безбједносне организације, јер и ови случајеви указују на то да вехабисти након периода привидне успаваности могу увијек извршити неку терористичку акцију.

Каже ово декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин, наводећи да опасност од екстремних вехабиста, сљедбеника радикалног и конзервативног схватања ислама, није никаква новост те да већ годинама уназад безбједносне службе из региона и свијета упозоравају на опасност коју они представљају. Вехабије су, наводи, присутне и на Балкану, како у Србији, тако и у БиХ, у којој се према том питању до сада односило игнорантски због става да је то наводно уперено против бошњачког народа.

Слично мишљење има и професор бањалучког Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић наводећи да је због рата у Украјини вехабијски покрет на просторима Балкана готово заборављен, али и да све оно што се десило у Србији указује на то да је овај проблем и даље безбједоносно присутан.

Истиче да то није проблем само Србије те да би вехабијски покрет у БиХ могао да изњедри прву бригаду, коју је лидер СДА окарактерисао као за “не дај Боже”. Сматра и да је мала вјероватноћа да се у БиХ десе терористички напади попут оних из периода 2010-2014. године, јер вехабистима данас није у интересу да изводе неке терористичке нападе и у БиХ који би их представили као безбједносну пријетњу.

- Када је у питању БиХ, мислим да су им другачији планови. Некадашњи припадници злогласног одреда “Ел муџахедин” постали су хуманитарци. Основан је један број невладиних организација које су регистроване по општинама. Оне добијају новац и помоћ од локалних заједница, који онда просљеђују социјално угроженим. На тај начин се идеолошки шире те имају све већи број сљедбеника, поготово младих - упозорава Ћеранић.

На ово указује и стручњак за безбједност и тероризам Џевад Галијашевић појашњавајући да су људи који се врбују за вехабије углавном млади и необразовани, а које је онда лако злоупотријебити. Наводи да се најчешће врбују обећавањем новца, загробног живота, џенета.

Нови аларм у региону иначе је упаљен након што је прво у јулу ове године припадник вехабистичког покрета конвертит Милош Жујовић убио српског жандарма који је обезбјеђивао Амбасаду Израела у Београду, а онда и када је током викенда Сенад Рамовић смртно страдао у размјени ватре са припадницима специјалних јединица које су га тражиле због умијешаности у напад на поменуто израелско представништво. Претресом стана у којем је живио Жујовић, а који је у власништву Рамовића, пронађено је оружје и заставе Исламске државе. Подсјећања ради, прије двије године у Србији је ухапшен члан вехабистичког покрета због подстицања истомишљеника на изазивање терористичких напада. Истрагом је утврђено да је он планирао терористички напад камионом у Кнез Михаиловој улици.

Поменути Рамовић је јавности постао познат почетком 2007, када је на планини Нинаји на ободу Пештерске висоравни откривен камп за обуку терориста. Камп су тада опколиле јаке полицијске снаге, али Рамовић тада није затечен у кампу. Након ватреног обрачуна он је ухапшен, а онда и осуђен на 13,5 година затвора. Осим напада на полицајце суђено му је и за планирање убиства тадашњег муфтије Муамера Зукорлића, као и за припрему терористичких напада у Новом Пазару. Послије свих ових догађаја на планини Нинаји и на Рогозни вехабије су се повукле у илегалу. Почели су да се окупљају по кућама, формирајући месџиде, односно мјеста за молитву. Ти месџиди, како наводе поједини аналитичари, постали су мјеста за регрутовање нових вехабија.

Под лупом око 100 лица

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић открио је да надлежни органи тренутно прате око 100 припадника вехабијског покрета у Србији, због сумње да могу бити укључени у тероризам. Он је оцијенио да је Рамовић највећу штету нанио самим муслиманима, као и да је био осумњичен да је директно утицао на радикализацију Милоша Жујовића, који је као Салахудин, конвертит у ислам, крајем јула самострелом тешко ранио жандарма испред израелске амбасаде у Београду.

“Балкански лавови”

Италијански медији су крајем прошле године објавили извјештај обавештајних служби, у којем се упозорава на постојање најмање 20 џихадистичких ћелија на Балкану. У извјештају је апострофирана једна од њих, терористичка група звучног назива “Балкански лавови” која је представљена као “инкубатор пријетњи по Европу”. Задатак те групе је, према италијанским обавјештајцима, да “ојача периферне зглобове” ИС покрета по европским градовима, што у преводу значи - да организује и реализује терористичке напада по Старом континенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана