Србија Институту БиХ предала посмртнe остатке војника ЈНА убијеног у Добровољачкој

Срна
Србија Институту БиХ предала посмртнe остатке војника ЈНА убијеног у Добровољачкој

БЕОГРАД - Комисија Владе Србије за нестала лица предала је Институту за нестала лица БиХ посмртне остатке бившег припадника ЈНА убијеног 2. маја 1992. године, приликом повлачења колоне ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, ради коначне идентификације.

Примопредаја је извршена на граничном прелазу Сремска Рача, саопштено је из Комисије Владе Србије за нестала лица.

Посмртни остаци су након пријема 13. маја 1992. године и извршене обдукције на ВМА у Београду сахрањени на гробљу Лешће у Београду као НН лице.

Након ексхумација на овом гробљу ради узимања референтних узорака за ДНК-а анализу 2004. године, посмртни остаци су прелиминарно идентификовани на основу ДНК извјештаја Међународне комисије за нестала лица.

Коначна идентификација обавиће се у организацији Института за нестала лица и сарадњи са надлежним органима БиХ у присуству чланова породице, а након тога посмртни остаци ће бити предати породици ради сахране.

Ово је још један утврђен идентитет жртве протеклог рата на простору бивше СФРЈ након више од 30 година, што је од посебног значаја за породице несталих, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

У званичним евиденцијама Комисије у БиХ још се води 218 особа као нестало.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана