Србија и Српска на корак да створе јединствен образовни простор

Срна
Србија и Српска на корак да створе јединствен образовни простор

БЕОГРАД - Помоћник министра за високо образовање Републике Српске Јелена Старчевић изјавила је након заједничког састанка са министром просвјете Србије Славицом Ђукић Дејановић и ректорима јавних универзитета Србије и Републике Српске да се Србија и Српска налазе на корак од тога да створе јединствен српски образовни простор.

Она је навела да су контакти двије владе и четири министарства која покривају образовни систем интензивни и приближавају Српску и Србију јединственом образовном простору.

"У њему ће владати јединствена правила, јединствена легислатива, јединствени фондови из којих ће високошколске установе и установе нижег нивоа образовања као што су основне и средње школе моћи да црпе те фондове, да размјењују искуства, академско и наставно особље што се и сада ради, али увјек може боље“, рекла је она.

Старчевићева је данашњи састанак оцијенила као изузетно значајан посебно због могућности да се чују сви ректори јавних универзитета у Србији и Српској и њихове приједлоге који дају инпуте у ком правцу треба да идемо.

Она је рекла да очекује да ће сарадња Србије и Српске у наредном периоду бити још чвршћа, посебно кроз реализацију пројеката какав је научно-технолошки парк у Бањалуци, кроз конференције, заједничке фондове.

Ректор Универзтета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да је садашње вријеме и тешко и изазовно, али да Србија и Српска треба да наставе радити на начин како је то учињено данас и да се сви проблеми могу рјешавати јединством и саборношћу.

Он је навео да је Универзитет у Источном Сарајеву за 32 године свог постојања имао велику помоћ свих јавних универзитета Србије, посебно београдског и додао да је данас предложио и добио сагласност министара и ректора да два Универзитете из српске постану придружени чланови конференције Универзитета у Београду.

Ђукић Дејановић је изразила задовољство због данашњег састанка и навела да је намјера да се у оквиру различитих заједничких асоцијација по типу заједнице медицинских, техничких факултета, заједнице друштвених факултета настави и продуби сарадња.

"Ми ћемо у наставку дана наставити разговоре. Ово је само први корак о ономе што ћемо радити", рекла је она.

Састанку је у име универзитета Бањалука присуствовао проректор Дарко Кесић, а били су присутни и ректори Универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровци, Новом Пазару те ректори Универзитета одбране и Универзитета уметности у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана