Срби у страху од сценарија из Нагорно-Карабаха

Вељко Зељковић
Срби у страху од сценарија из Нагорно-Карабаха

СЕВЕРНА МИТРОВИЦА - Оружаним сукобом између наоружаних српских цивила и косовске полиције у селу Бањска код Звечана, пређена је граница, што би могло довести до још веће радикализације на сјеверу Косова, јер презир и неповјерење према косовској полицији од стране Срба већи је него икад, као и обрнуто и из тога не може ништа добро изаћи.

Истакао је ово за “Глас Српске” политички активиста из Северне Митровице Александар Арсенијевић, наводећи да међу српским народом, након овог немилог догађаја, влада велики страх јер не знају шта ће бити сутра, да ли ће премијер привремених приштинских институција наставити са терором који годинама спроводи на овим просторима.

- Има слике, нема тона. Само се гледају вести и држе телефони у руци. Овако би се укратко могло описати тренутно стање. Сви су забринути и збуњени. У очима им се види велики страх. Лица су суморна. Боје се да би им се могао десити Нагорно-Карабах. Те слике људи у колони... Али људи немају куд да беже, јер су затворени гранични прелази. Да имају верујем да би велики број њих већ отишао због страха за личну и безбедност својих породица - испричао је за наш лист Арсенијевић.

Каже како никоме и даље није јасно шта се тачно десило и у ком правцу све ово може ићи. Наводи како се људи, па и он сам, боје даље радикализације, а што је индиректно најавио и сам Курти, наводећи да од тог недјељног дана ништа више неће бити исто.

- Вероватно нећемо у скорије време сазнати шта се те ноћи десило. Породица једног од убијеног тог дана је била на свадби и тек је из медија сазнала за судбину свог сина. Трагично. Болно. Много је спекулација. Тек касније смо сазнали да се углавном ради о људима који су у јуну побегли због евентуалне одмазде косовске полиције, а након хапшења Драгише Миленковића из околине Грачанице, који је оптужен да је наводно био припадник некакве криминалне банде. У међувремену неки од њих су се вратили, али неки су и даље остали “недоступни”. Шта су они радили у два ујутро на споредној цести код Звечана, нико не зна. Можда је и главно питање ко их је натерао да се лате оружја и због чега. Треба за то храбрости, вероватно им је прекипело због терора који овдашњи народ годинама трпи - наводи Арсенијевић.

Каже и да нико не треба очекивати да се било ко од грађана на сјеверу одрекне страдалих комшија и рођака и декларише их као наводне терористе.

- Они ће бити посматрани као борци за слободу и то се неће променити. То је мој утисак. Они нису ишли оружјем да уређују живот Албанаца у Вучитрну или Приштини, већ је први Курти дошао на север да оружјем уређује наше животе. И зато цео север плаче за њима, свидело се то некоме или не - поручио је Арсенијевић и позвао снаге КФОР-а да хитно преузму безбједност и привремено направе отклон између грађана и институција које презиру српски народ на КиМ.

Слично мишљење дијели и његов суграђанин правник и политичар Марко Јакшић, наводећи како у граду влада чудна тишина те да је ово дефинитивно најтежи тренутак од завршетка рата.

- Много тога није јасно, логично, нити разумљиво. Страдали су наши суграђани, храбри момци, никакви терористи који нису хтели више да трпе лудило Куртијевог режима које се само надовезало на погубне договоре из Брисела последњих десет година. Овај догађај је само кулминација свега погрешног, односно продукт неспремности Запада да чује глас локалног становништва на северу. Нама остаје да своје страдале ожалимо достојанствено и да из тог догађаја, кад донекле залечимо своје ране, кренемо једним од два могућа пута, колективне сеобе или колективне борбе. Недељни дан је само учврстио чињеницу да Срби и Албанци не могу заједно да живе - поручио је Јакшић.

Дејан Недељковић из невладине организације “Зелено срце”, а чији су родитељи данима у блокади у селу Бањска, каже како је прво питање ко, зашто, како и због чега? Он, како каже, нема одговор на то питање.

- Тешко онима који су убијени и њиховим породицама, још теже ухапшенима којима прети озбиљна казна затвора. После овога тешко нама Србима на Косову. Ако су и неки имали дилеме да оду заувек, плашим се да ће од сада тај притисак бити још већи, а да ће остати само они који немају где да оду и они који желе да живот окончају на Косову - констатовао је Недељковић.

Марко Блажић из Центра за друштвену стабилност сматра да је распоређивање снага КФОР-а и ЕУЛЕКС-а на сјеверу КиМ кључно у овом моменту, како би дошло до деескалације тензија. Сматра и да у овом моменту није могуће да се специјалне полицијске косовске снаге повуку са сјевера јер је, како каже, Курти добио један јак алиби за распоређивање својих снага на сјеверу.

- Имали смо зачарани круг од фабриковања инцидената и континуираног насиља које спроводи Курти, до хапшења Срба, пребијања, пуцњаве па до случаја када су пуцали на дечаке који су секли бадњак. Људи су се бојали за свој живот и нажалост десило се оно што Куртију одговара - рекао је Блажић.

У ноћи између суботе и недјеље припадници такозване косовске полиције покушали су да уклоне барикаде које је на улазу у Бањску поставила група наоружаних Срба. Том приликом дошло је до размјене ватре и убијен је албански полицајац. Након тога услиједила је вишесатна пуцњава током које су страдали и српски младићи. У истој акцији један број особа српске националности је ухапшен и приведен.

Приступ Бањској је и даље блокиран од стране тзв. косовских специјалаца који се налазе поред магистрале Митровица - Лепосавић, гдје они и даље стоје са возилима и дугим цијевима. Дозвољавају улазак и излазак само мјештанима које легитимишу и претресају. Како је саопштила и Канцеларија за КиМ и мјештани Бањске трпе терор, јер у српске куће улазе припадници РОСУ који пребијају цивиле, шамарају и вријеђају.

Настрадали

У ватреном обрачуну са такозваном косовском полицијом у Бањској код Звечана у недјељу настрадала су четири српска цивила. Један од њих је Стефан Недељковић који је иза себе оставио три малољетне кћерке. Његова супруга јуче се по први пут огласила и послала потресну поруку.

- Увек ћеш бити најбољи тата на свету и живећеш кроз њих у сваком секунду, сваком минуту и сату. Нека ти Бог подари царство небеско. Нека те анђели чувају, а ти чувај наша три чуда и мене одозго и дај нам само делић снаге коју си поседовао... Волимо те и живећеш док год куца наше срце - написала је она на друштвеним мрежама.

Поред њега убијени су и Игор Миленковић отац двоје деце који је радио као возач санитета, али и Бојан Мијаиловић из Лепосавића, који је само прије мјесец дана добио дијете. На КиМ људи у тишини жале за убијеним Србима. Заставе на установама и институцијама су на пола копља и проглашена је тродневна жалост.

Ухапшени

Специјално тужилаштво у Приштини затражило је једномјесечни притвор за тројицу Срба ухапшених код Бањске. У питању су В. Т, Б. С. и Д. М. Они се сумњиче да су заједно са групом НН лица организовано и наоружани разним врстама тешког наоружања илегално ушли на територију Косова са десетинама возила, оружјем, муницијом и у војним униформама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана