"Срби су као бубе и треба их искоријенити": Шокантан говор хрватске књижевнице

Г.С.
"Срби су као бубе и треба их искоријенити": Шокантан говор хрватске књижевнице

Славица Стојан, Хрватска књижевна историчарка, књижевница и чланица Предсједништва Матице Хрватске, упоредила је Србе са бубама.

Она је, коментаришући "српска својатања дубровачког културног наслијеђа", у интервјуу за ДуЛист који је пренио Индекс, рекла да је дуго размишљала о томе да ли би уопште више требало да реагује.

- Шта нас брига. Имамо своју државу. Имамо своју војску, полицију, своје границе, своју функционалну привреду. Они нас штите - казала је она.

"Човјек се не смије опустити"

- Из Министарства културе и спољних послова им шаљу протестне ноте. Међутим, они се на то не обазиру и једноставно не можеш на то да останеш имун. Сјетила сам се недавно једне појаве у природи која ме излуђивала. Ријеч је о бубама које у страховитим најездама упорно годинама настоје да преплаве и куће и дворишта и унутрашње просторе. Преплаве и улице - наставила је она.

Додала је да бубе које, кад нападну, јако их је тешко уклонити, без обзира коју методу користили, гажење ногама, отровима, бацач пламена.

- Кад се тако нешто увуче у кућу, треба се озбиљно борити или напустити кућу. Ни говора да би неко изашао из своје куће. Треба се борити с бубама, никад не допустити да кућу преплаве, да миле по трпези и по постељини, него их стрпљиво и трајно искорењивати - наглашава Стојан.

- Послије низа година успјешне борбе и надјачавања њихове преправљивачке стратегије, оне нестану. Не знам да ли трајно, али из моје куће су нестале и већ их дуго нема. Тако и с предаторима који нам вребају с границе. Човјек се не сме опустити. Они су врста агресивно-инвазивне чељади који једноставно не одустају. Баш као и ове горе бубе, које се увуку у кућу. Баш зато морамо дјеловати - увјерена је она.

Истакла је да су то „људи из чијих се објава и изјава, прије свега разазнаје њихов културолошки и цивилизацијски степен развоја“.

"Они не одустају"

- Они не одустају од нашег простора. Код њих је свеприсутна неутађива жеђ за простором. Ко је данас, на овом свијету, од цивилизованох народа опсједнут грабљењем простора. Барем данас живимо неоптерећено, слободно, можемо да живимо гдје год желимо, након што човјек поштено заради свој новац. Желиш бити на мору, иди на море, купај се, плати хотел, викендицу, можеш цијело љето провести на мору - закључила је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана