Срби из цијелог свијета стигли у Губин

СРНА
Foto: РТРС

ЛИВНО - Код Храма Успења Пресвете Богородице у српском селу Губин под Динаром данас су се традиционално окупили Срби, њих око 700, како би показали да своје коријене, гдје год да живе, не заборављају.

Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије Душко Ћутило истакао је важност окупљања Срба у Крајини и нагласио да не заборављају земљу својих предака.

- Влада Србије увијек помаже повратничким општинама у Федерацији БиХ, као што су Дрвар, Гламоч, Босански Петровац и Босанско Грахово. Помоћ ће бити настављена нашим људима који чувају своја вјековна огњишта, рекао је Ћутило Срни.

Обрад Вуковљак из Удружења за рурални развој и заштиту животне средине "Огњиште" из Губина код Ливна, иако живи у Аустрији не заборавља родни крај.

Вуковљак је рекао да у Губину граде конак који носи назив "Лазин конак" у који је до сада уложено више од 150.000 КМ.

Он је навео да су радови у току иако је конак од данас званично у функцији, те да ће ту сада имати прилику да преноће сви који дођу у посјету овом крају, а немају гдје.

Вуковљак је напоменуо да су се радови изводили искључиво захваљујући прилозима појединаца и институција из Републике Српске и Србије.

Храм је данас традиционално обиљежио храмовну славу којој је кумовао Славиша Милинковић из Челинца са породицом, који је један од донатора. Он је прошле године донирао ограду за конак, а ове године комплетну столарију за храм у Губину.

Републички Секретаријат за избјегла и расељена лица Владе Републике Српске, чији су представници боравили данас у Губину, донирао је 5.000 КМ.

Међу бројним званицама били су и представници завичајних удружења, конзул Србије у Мостару и многи други пријатељи Губина из Дрвара, Гламоча, Далмације, Романије, Бањалуке, Београда.

У губинској парохији данас живи тридесетак Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана