Срби, Хрвати и Бошњаци гласали против именовања Драгане Чавке у УО РТРС-а

СРНА
Срби, Хрвати и Бошњаци гласали против именовања Драгане Чавке у УО РТРС-а

БАЊАЛУКА – Вијеће народа Републике Српске на данашњој сједници није постигло сагласност о механизму заштите виталног националног интереса који је због именовања Драгане Чавке у Управни одбор РТРС-а испред реда Бошњака, покренуо Клуб бошњачког народа.

Али, оно што је у овој причи занимљиво, јесте да сагласност није постигнута искључиво зато што су делегати Клуба реда осталих народа у Вијећу народа РС, гласали за Чавкино именовање у Управни одбор јавног сервиса, док су против били Клубови српског, бошњачког и хрватског народа.

Овакав епилог, Алија Табаковић из Клуба Бошњака, назива преседаном.

"Десио се преседан да одлуку о именовању нису подржали клубови три конститутивна народа, односно Бошњаци, Срби и Хрвати, а да је само за био Клуб осталих. Нажалост због тога се то није могло зауставити и сад иде на даљу процедуру, односно на Заједничку комисију Народне скупштине РС и Вијећа народа РС. А након тога вјероватно и на Уставни суд РС", појаснио је Табаковић за "Независне новине".

Захвалио је колегама из Клуба Срба и Хрвата који су подржали иницијативу бошњачког Клуба да се испита на који начин је Драгана Чавка постала Бошњакиња, када се недавно изјашњавала као Српкиња.

"Ја честитам колегама, посебно разумним колегама из Клуба Срба, који су разумјели о чему се овдје ради. Нико овдје нема ништа лично против Драгане Чавке, али имамо против злоупотребе националности на начин како то ради госпођа Чавка", поручио је Табаковић.

Подсјећамо, Драгана Чавка је раније данас за "Независне новине" казала да у именовању у УО РТРС-а не види ништа спорно и да се изјаснила као Бошњакиња у складу са Уставом и Законом, те да је то њено неотуђиво и загарантовано право и осјећање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана