Србе у Федерацији и након рата “ослобађају” од имовине

Срна
Србе у Федерацији и након рата “ослобађају” од имовине

БИЈЕЉИНА - Љубан Илић трећу деценију узалуд тражи да му се обнови кућа у Смолући гдје је у рату порушено 960 српских домаћинстава и упозорава да злоупотребама у Федерацији БиХ /ФБиХ/ Србе и данас “ослобађају” од имовине.

“Кад год дођем на имање нађем туђине који сијеку моју шуму, кажу ми: жМи смо ово ослободили, ово је нашеж, а ја питам жод кога су ослобађали моју земљуж”, свједочи Илић који је вечерас у Бијељини присуствовао трибини о заштити имовине Срба у Тузланском кантону.

Он је навео да они који безвласно користе имања прате Србе када долазе у ФБиХ, па ако оберу своју шљиву или другу воћку, наредни пут када дођу затекну само посјечена стабла.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је новинарима да је на скупу у Бијељини било ријечи о заштити имовинских права Срба у Тузланском кантону, гдје је до рата живјело 83.000 Срба.

“У ФБиХ се проводи поступак хармонизације земљишних књига и катастара и у том поступку Срби не учестују зато што их нема више у Тузланском кантону. Морамо Србе анимирати да учествују у овом процесу и да истовремено проводе оставинске поступке, јер смо утврдили да се већина земље у Тузланском кантону и даље води на мртвим људима”, навео је Радановић.

Он каже да првенствено треба штитити катастарска права, јер су Срби у цијелој ФБиХ, па и у Тузланском кантону, били катастарски носиоци посједа и фактички имају земљу, али је проблем грунтовница гдје је земља још уписана на рецидивима социјализма, на земљорадничке задруге, као општенародна имовина, бивша предузећа, чак и на НДХ и остатке из Аустроугарске власти, као што су срезови.

“Постоје злоупотребе на основу којих Срби остају без имовине у ФБиХ. Имали смо случајеве у Босанској Крупи, Мостару, највише у сарајевској општини Илијаш, у Тузланском кантону нарочито тамо гдје је шумски појас, у лукавачкој општини, на Озрену је то велики проблем”, истакао је Радановић.

Према његовим ријечима, Срби могу остати без имовине на основу одржаја уколико не посјећују земљиште, ако га други обрађује или 10-20 година користи некретнину без да власник упозорава на то незаконито кориштење.

“Срби треба да дођу до наше канцеларије и помоћи ћемо да се њихова имовина спаси”, поручио је Радановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана